R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
CHOCOLADE RUGELACH
dessert, Israël

voor het deeg:
160 g bloem
een snuf zout
1/4 tl bakpoeder
1 tl citroenrasp
1 zakje vanillesuiker
125 g roomboter, in blokjes
125 g verse roomkaas

voor de vulling:
90 g boter
175 g donkere chocolade
2 el cacaopoeder
2 el suiker

voor de topping:
losgeklopt ei of siroop

1.
voor het ei:
1 ei losgeklopt met 1 el water

2.
voor de siroop:
1/4 kop water
1/3 kop suiker

optioneel:
1 tl kaneel
geschaafde pure chocolade


Bereiding


Meng de bloem, het bakpoeder, de vanillesuiker, het zout en de citroenrasp en doe het mengsel afwisselend met de boterblokjes in de kom van de keukenmachine.
Laat het apparaat met een paar pulsen het mengsel tot kruim mixen. Voeg de verse roomkaas toe en puls tot het kruim en de roomkaas in elkaar zijn opgegaan en een samenhangend egaal deeg vormen. Mix niet langer dan strikt nodig is. Van te lang mixen wordt het deeg taai.

Verdeel het deeg in twee helften.
Rol of druk de beide stukken deeg uit tot een cirkel met een diameter van 24 centimeter. Wikkel beide deegcirkels -los van elkaar -in plastic folie en leg die in de koekast om daar minstens een uur op te stijven.

Laat op middelhoge temperatuur de boter en chocolade in een pannetje smelten. Voeg het cacaopoeder en de suiker toe en roer tot ze door het boter- chocolademengsel opgenomen zijn.,Bereid ondertussen de vulling. Doe de boter, chocolade, het cacaopoeder en de suiker in een pannetje en verhit ze op middelhoge temperatuur tot een egaal en uitstrijkbaar mengsel.

Neem een deegcirkel uit de koelkast en bestrijk die met de helft van de chocoladesaus. Snijd de deegcirkel vervolgens met en mes of pizzaroller in 12 (taart)punten. Snijd de deegcirkel eerst in kwarten, daarna iedere kwart in 3 evengrote punten.

Rol nu iedere punt vanuit de rand naar de punt toe tamelijk strak op. Zorg dat de punt mooi in het midden van de rugelach eindigt.
Leg de opgerolde rugelach met de punt naar beneden op een met bakpapier  beklede bakplaat (bij voorkeur een losse, ronde bakplaat die je in de oven kunt draaien).
Herhaal deze werkwijze voor de overige 11 driehoeken.

Leg de tweede deegcirkel op je werkblad en herhaal de procedure zodat je eindigt met 24 rugelachs.

Laat de rugelachs voor je ze bakt minstens een half uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor (180 C).

Bestrijk de rugelachs voor een mooi bakresulaat met losgeklopt ei of met siroop.
Voor siroop: verhit het water en de suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost, laat het suikerwater een paar minuten inkoken en roer er (optioneel) de kaneel door óf laat de kaneel achterwege en schaaf chocolade over de rugelachs als je ze met siroop bestreken hebt of laat zowel de kaneel als het chocoladeschaafsel achterwege..

Bak de rugelachs 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven9
Keer  voor een gelijkmatige bruining van de rugelachs de bakplaat tijdens het bakken een halve slag.

Neem de bakplaat uit de oven, wacht 5 minuten en leg de rugelachs dan op een rooster om daar helemaal af te koelen.

Als je rugelachs als dessert presenteert, ga dan uit van 3 rugelachs per persoon.


Info


Klassieke vullingen van rugelach zijn chocolade, fruit (jam) en noten.
Het gebak of koekje is van oorsprong een creatie van Joodse in Polen levende gemeenschappen
Het koekje is bijzonder populair in Israel waar je het in de meeste cafes aan kunt treffen en natuurlijk de vele bakkerijen waarin ze in grote getalen vervaardigd en verkocht worden.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________