R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
REFRIED BEANS
4 p., Nicaragua

2 1/2 kop zwarte bonen
een paar liter water
ui(en), fijn gesneden, naar smaak
2 tenen knoflook, geperst
plantaardige olie
zout en peper, naar smaak
1 tomaat, in stukjes gehakt, naar smaak
verse koriander

optioneel:
1/ tl komijn
chilipoeder, naar smaak

voor de garnering:
verse koriander


bereiding


Laat de bonen geruime tijd (een nacht) in ruim water wellen.

Kook de bonen tot ze gaar zijn. Ze zijn gaar als ze zacht zijn en het velletje gaat barsten. Heb je een snelkookpan, gebruik die dan want dat bespaart flink wat tijd.

Verhit een paar eetlepels olie in een pan en fruit er de stukjes ui en de  knoflook in met de komijn (optioneel) tot de stukjes ui glazig zijn.

Giet het kookwater van de bonen af. Vang een deel ervan op (ca 1/2 kop).
Voeg de gekookte bonen en 1/4 kop kookwater aan de pan met de gefruite uien toe.
Stamp de bonen in de pan met een aardappelpureestamper fijn.
Breng het gepureerde bonenmengsel op smaak met zout en peper.
Voeg de in stukjes gehakte tomaat toe en roer ze door de puree.

Laat de pan nog even op het vuur staan zodat de refried beans weer op temperatuur komen. 


info


"Refried" betekent niet dat de bonen 2 maal gebakken zijn.
"Refried" is afgeleid van de Spaanse naam voor dit gerecht "frijoles refritos". Refritos betekent in het Spaans "goed gebakken/goed doorbakken" en dat is natuurlijk wat anders.




naar boven
nHome

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________