R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
RAKOTT KRUMPLI

aardappel-salamigerecht, 4 p., Hongarije

1 kilo middelgrote aardappels
4 à 6 eieren
100 g kolbász (met paprika gekruide Hongaarse salami)
300 à 500 ml zure room
margarine, boter (olijfolie)

optioneel:
 100 g in stukjes gesneden bacon en /of
100 à 200 g geraspte kaas


Bereiding


Leg de aardappels in koud water. Neem ze daar na 10 minuten uit. Spoel ze af en boen ze schoon.
Kool de aardappels -in de schil-  15 à 20 minuten.
Doe ondertussen de eieren in een pannetje met koud water en breng dat aan de kook. Kook de eieren 8 minuten. Dompel ze vervolgens in koud water zodat ze snel afkoelen.
Giet de aardappels af en verwijder de schil zodra ze wat afgekoeld zijn.
Snijd de aardappels in schijfjes.
Pel de eieren en snijd die ook in schijfjes.
Verwijder het vel van de kolbäsz of salami en snijd die eveneens in schijfjes.

Vet een ovenschaal in met boter or margarine. Olijfolie kan ook.
Leg een laagje aardappelschijfges in de schaal en strooi er zout en peper over. Leg daarop een laagje hard gekookte ei en daarop een laagje worst. Herhaal dit. Eindig met schijfjes aardappel.
Verdeel de zure room over de aardappellaag en (optioneel) strooi er de bacon over en/of de geraspte kaas over.
Bak het gerecht 35 à 40 minuten in een op 200 C voorverwamde oven of tot de bovenlaag een mooi goud-bruine kleur heeft.


Info

Rakott Krumpli (krumpli= aardappels) -is een populair gerecht in Hongaarse huishoudens.  De ingrediënten in de receptuur zijn nagenoeg dezelfde maar de hoeveelheden lopen nogal uiteen. Neem je 4 eieren, 6 eieren  of zelfs 12? Neem je 350 ml zure room of 500 ml? En neem je 100 of 400 g kolbász? Zoek een bij jou passende middenweg.

Authentieke Kolbász bemachtigen is -hier althans- een kunst.
Paprika- salami is de beste vervanger. "Gewone" salami kan ook. Strooi dan wel als noodgreep paprikapoeder over de in schijfjes gesneden worst.
Bij rakott krumpli worden gewoonlijk ingelegde groenten geserveerd of verse groenten in azijn.

P.S. Ik heb inmiddels een webwinkel "gevonden" waar je authentieke kolbász  en authentieke Csabai (een wat "spicier" variant) kunt bestellen, nl : "
www.lekkersuithongarije.nl




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________