R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
QUICHE LORRAINE
lunchgerecht/hoofdgerecht, 4 p., Frankrijk

reeks 515 (141K)



voor het deeg:
220 g bloem
een beetje zout
150 g boter, gekoeld en in blokjes gesneden
1 eidooier

voor de vulling:
25 g boter
200 à 250 g in stukjes gesneden bacon of rauwe ham
250 ml room
3 eieren
nootmuskaat
zout en peper

optioneel:
1 kleine ui
1 kleine prei
75 g gruyère, geraspt


Bereiding


Doe de bloem en het zout in een kom, voeg de blokjes boter toe en wrijf ze tussen je vingertoppen tot er kruimels ontstaan.
Voeg de eidooier en 2 à 3 tl koud water toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
Maak een bol van het deeg en doe er plastic folie om. Laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 200 C.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed er de quiche- of taartbakvorm mee.
Snijd over de rand hangend deeg weg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Bedek de quichebodem met een steunvulling, bijvoorbeeld van gedroogde bonen, en zet de bakvorm in de oven. Door de bodem vooraf 15 minuten "blind" te bakken, verminder je aanzienlijk het risico dat de bodem vocht van de vulling opneemt en daardoor niet goed gaart.

Smelt de boter en bak de schijfjes bacon of ham tot ze knapperig zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken en snijd ze vervolgens in stukjes.

Optioneel:
Snijd de ui in stukjes. Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd de helften in smalle reepjes. Fruit de ui en prei 5 minuten zonder ze bruin te laten worden.

Meng de room met de eieren en voeg er zout, peper en nootmuskaat aan toe.
Verdeel de ham- of baconstukjes -en eventueel de ui en de prei- over de taartbodem en giet er het ei-roommengsel over.
Zet de quiche in de oven en bak die ongeveer 25 minuten. De vulling moet net gestold zijn.

Optioneel:
Strooi na 15 minuten bakken de geraspte gruyère over de vulling.


Info


Het Franse woord "Quiche" vindt zijn oorsprong in het Duitse woord "Kuchen". Het deeg dat men oorspronkelijk gebruikte was brooddeeg. Quiches worden echter al sinds lang bereid met korst- of bladerdeeg.
Een quiche is een open taart, een taart die niet afgedekt is met een deeglaag. De klassieke vulling voor een quiche lorraine bestaat uit een ei-roommengsel met bacon of gerookte ham.
De toevoeging van kaas, met name Gruyère, heeft breed ingang gevonden maar niet in Frankrijk zelf. Daar is de klassieke quiche lorraine nog altijd favoriet.
Andere quiche-recepten op deze site zijn "Prei, bacon en fetaquiche" en "Quiche met gerookte forel en broccoli".



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________