R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
POLLO ALLA CACCIATORA
kip op de manier van de jager, 4 p., Italië





600 g kipfilet
zout en zwarte peper
2 el olijfolie
1 ui, gehakt
2 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
1 tl oregano
1 takje rozemarijn
een klein glas droge witte (of rode) wijn
1 klein glas kippenbouillon
1 blik tomaatblokjes
150 g porcini of een andere soort paddenstoelen
20 groene of zwarte olijven
zout en peper

optioneel:
3 of meer ansjovisfilets


Bereiding


Verhit de olijfolie in een ruime pan en bak er de met zout en peper gekruide kipdelen in (3 à 4 minuten per kant).

Haal de kip uit de pan en bak in het achtergebleven vet de fijngehakte ui en knoflook én de in schijfjes of stukken gesneden paddenstoelen.
Voeg ook de laurierblaadjes toe en het takje rozemarijn.

Voeg even later de wijn en de bouillon toe en als deze op temperatuur zijn gekomen de tomaatblokjes en de oregano

Doe, als ook de tomaatblokjes op temperatuur zijn, de kip terug in de pan.
Voeg de olijven en (optioneel) de ansjovisjes toe en zet het deksel op de pan. Laat het geheel op lage temperatuur een half uur sudderen.

Pollo alla cacciatora wordt vaak geserveerd met landbrood en wat pasta. Ook een salade gaat er goed mee samen.


Info


De naam van dit gerecht roept misschien wat vragen op. Een jager schiet gewoonlijk niet op kippen, die komen met uitzondering misschien van wat ontsnapte exemplaren, niet voor in het woud of het vrije veld.
Moeten we dan uitgerekend van een jager leren hoe ons kippetje te bereiden?
Of was er misschien eens een jager die over zo'n groot culinair talent beschikte dat al degenen die zijn kip proefden er de loftrompet over staken en er overal zodanig kond van deden dat des jagers kip een klassieker werd?
Nee, hoor, de jager had helemaal niks met kip maar wel met konijn wat natuurlijk veel logischer is.
Het is de wijze waarop de jager konijn bereidde, die faam verwierf en als "coniglio alla cacciatora" naamsbekendheid kreeg.
Nou heeft een niet-jager natuurlijk niet altijd een konijn bij de hand als hij zo maar eens zin heeft in "coniglio alla cacciatora" en het is dan ook niet verwonderlijk dat de kip regelmatig de plaats van het konijn innam, terwijl de bereidingswijze dezelfde bleef.
Zo kon het gebeuren dat de jager dubbele naamsbekendheid kreeg.

Pollo alla cacciatore is ook buiten Italië populair geworden. T.V.- koks als Jamie Oliver en Nigella Lawson hebben er bijvoorbeeld hun creativiteit op los gelaten en er een eigen "twist" aan gegeven.
Jamie Oliver stopt ook wat ansjovisjes in het gerecht en Nigella lente-uitjes, in stukjes gesneden pancetta en canellonibonen.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________