R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| kip op de manier van de jager, 4 p., Italië 600 g kipfilet zout en zwarte peper 2 el olijfolie 1 ui, gehakt 2 tenen knoflook 2 laurierblaadjes 1 tl oregano 1 takje rozemarijn een klein glas droge witte (of rode) wijn 1 klein glas kippenbouillon 1 blik tomaatblokjes 150 g porcini of een andere soort paddenstoelen 20 groene of zwarte olijven zout en peper optioneel: 3 of meer ansjovisfilets Bereiding Verhit de olijfolie in een ruime pan en bak er de met zout en peper gekruide kipdelen in (3 à 4 minuten per kant). Haal de kip uit de pan en bak in het achtergebleven vet de fijngehakte ui en knoflook én de in schijfjes of stukken gesneden paddenstoelen. Voeg ook de laurierblaadjes toe en het takje rozemarijn. Voeg even later de wijn en de bouillon toe en als deze op temperatuur zijn gekomen de tomaatblokjes en de oregano Doe, als ook de tomaatblokjes op temperatuur zijn, de kip terug in de pan. Voeg de olijven en (optioneel) de ansjovisjes toe en zet het deksel op de pan. Laat het geheel op lage temperatuur een half uur sudderen. Pollo alla cacciatora wordt vaak geserveerd met landbrood en wat pasta. Ook een salade gaat er goed mee samen. De naam van dit gerecht roept misschien wat vragen op. Een jager schiet gewoonlijk niet op kippen, die komen met uitzondering misschien van wat ontsnapte exemplaren, niet voor in het woud of het vrije veld. Moeten we dan uitgerekend van een jager leren hoe ons kippetje te bereiden? Of was er misschien eens een jager die over zo'n groot culinair talent beschikte dat al degenen die zijn kip proefden er de loftrompet over staken en er overal zodanig kond van deden dat des jagers kip een klassieker werd? Nee, hoor, de jager had helemaal niks met kip maar wel met konijn wat natuurlijk veel logischer is. Het is de wijze waarop de jager konijn bereidde, die faam verwierf en als "coniglio alla cacciatora" naamsbekendheid kreeg. Nou heeft een niet-jager natuurlijk niet altijd een konijn bij de hand als hij zo maar eens zin heeft in "coniglio alla cacciatora" en het is dan ook niet verwonderlijk dat de kip regelmatig de plaats van het konijn innam, terwijl de bereidingswijze dezelfde bleef. Zo kon het gebeuren dat de jager dubbele naamsbekendheid kreeg. Pollo alla cacciatore is ook buiten Italië populair geworden. T.V.- koks als Jamie Oliver en Nigella Lawson hebben er bijvoorbeeld hun creativiteit op los gelaten en er een eigen "twist" aan gegeven. Jamie Oliver stopt ook wat ansjovisjes in het gerecht en Nigella lente-uitjes, in stukjes gesneden pancetta en canellonibonen.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |