R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechtenInternationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
PINAATTIKEITTO

romige spinaziesoep, 4 p., Finland


1 ui
1 à 2 tenen knoflook
300 g verse of diepvriesspinazie
olijfolie
50 g boter
50 g bloem
1 l melk
zout en peper naar smaak

optioneel:
1 groentebouillontablet

voor erbij:
hardgekookte eieren ( 1 p.p.)


Bereiding

Snijd de uien en de knoflook fijn.
Was verse spinazie indien nodig en snijd die middelfijn: leg een deel/bundel spinazie op je snijplank en snijd die (de spinazie dus) in reepjes van ca 1 1/2 cm. Snijd die reepje vervolgens in vierkantjes en neem het volgende deel spinazie onder handen. Er zijn recepten die aanbevelen eerst de stengel/hoofdnerf uit ieder spinazieblad te verwijderen en wie dat wil doen, moet dat voral ook doen maar er zijn zinniger digen om je te tijd aan te besteden en het is mijns inzien ook volkomen overbodig. Ook meegehakte stengels zijn binnen de korste keer zacht en gaar en we zijn niet met babyvoeding bezig maar dit terzijde.

Verhit op middelhoge temperatuur een el olijfolie in een koekenpan en bak er de ui met de knokkook glazig in. Laat de ui niet karameliseren.
Voeg de gesneden spinazie of ontdooide diepvriesspinazie toe en laat die -zonder de temperatuur te verhogen - met het deksel op de pan een paar minuten slinken, respectievelijk garen. Roer daarbij een paar keer.
Zet de pan met de gegaarde ui en spinazie terzijde.

Smelt de boter in een kookpan en werk er met een garde de bloem door. Laat onder voortdurend roeren/kloppen een paar minuten garen.
Voeg beetje bij beetje - blijf kloppen zodat er geen klontjes ontstaan- de melk toe en laat die op temperauur komen. Voeg als de basis voor de soep dik en romig geworden is het ui/spinaziemengsel, wat zout en peper en (eventueel) een blokje groentebouillon toe en laat de soep nog een paar minuten op smaak komen.

Proef of de soep voldoende peper en zout bevat en voeg die zonodig nog toe.
Serveer de soep in diepe borden en leg in het centrum van ieder bord een overkang gehalveerd ei, "sunny side", zoals blijmoedige Amerikanen dat zo mooi zeggen.

Info

Anekdote-time.

Er schijnen nogal wat Finnen -zo ongeveer de helft van de bevolking- behept te zijn met een pinaattikeittocomplex, een aandoening die enigszins vergelijkbaar is met de hier ook bekende spruitjesallergie. De kwaal ontwikkelt zich vaak op al op jonge leeftijd en hoewel niet ongeneeslijk is ze nauwelijks vatbaar voor therapie in welke vorm dan ook, of het nou groepstherapie, kleurenterapie of klankschaaltherapie is en praten erover schijnt het complex alleen meer te verergeren. Waarom zo vroeg al?
Voor wie horen en zien wil, is al jaren duidelijk dat het onderwijs daar de schuld van is. Want wat krijg je als je als Fins kind dat over moet blijven op school -en dat moet bijna ieder Fins kind want nagenoeg alle Finse kinderen wónen vér van school- dan krijg of kreeg je haast onvermijdelijk met ijzeren regelmaat een bord, kom of kop weliswaar budgetvriendelijke maar desastreus-kindonvriendelijke pinaattikeitto voorgeschoteld, ofwel - ik leef me nu even in in een Fins kind uit vroegere tijden- een dikke smaakloze melkbechamelbrei met verdwaalde niet nader te indentificeren stukjes groen en zwarte (peper) spikkels, gruwelijk toch?...dan is de basis waarop zo'n aandoening welig kan tieren wel gelegd en een kindertelefoon was er nog niet.

Is iedere pinaattikeittofoob dan voor het leven verdoemd. Nee, zeker niet. Ter bemoediging haal ik hier een Finse zich in het buitenland gevestigde hebbende vrouw aan (niet dat dat iets met spinazie van doen had) die daar een groentetuintje opstartte en met veel succes haar -niet alleen maar hoor- eigen spinazie kweekte. Ook zij had op zo'n pinaattikeittoschool gezeten met alle gevolgen van dien. Toen zij echt niet meer wist wat met haar overgulle  spinazieoogst aan te vangen, trok zij haar stoute schoenen aan en was het moment daar om de confrontatie met het haar nog steeds achtervolgende pinnaattikeittotrauma aan te gaan. Welnu, ze is er van genezen, er ging een hemel voor haar open. Met haar inmiddels toegenomen jaren, haar volgroeide smaakpapillen en een open geest bleek die vermaledijde pinaattikeitto gemetamorfoseerd te zijn tot een fluweelzachte sterwaardige authentieke entreé, goed genoeg voor een koning en koningin, president of presidente. .

Uit deze "bekering" of omslag is een leerzame les te trekken. Dring iemand, een mens, een kind, een partner, een gast niet iets op waar hij of zij wat kennis, ervaring, ontwikkeling en smaak betreft nog niet aan toe is, want dat creëert alleen maar culinaire "me too's" en staan we op den duur alleen nog maar voor Jan met de korte naam te koken en dat is het laatste wat een gepassioneerd hobbykok in hart en nieren wil.
naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________