|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
Turkije deeg voor 2 pides 1 el droge gist 1 kopje warme melk 1 tl suiker 1 tl zout 1 ei 3 tl plantaardige olie 3 kopjes bloem Ingrediënten voor de topping 300 g gehakt 1 ui, fijngesneden 2 teentjes knoflook 2 el boter of olie 1 tl komijn 1/4 tl zwarte versgemalen peper 1 tl zout 1/2 kopje gehakte peterselie 2 el gehakte verse munt 2 el citroensap 1 tomaat, in blokjes 2 eieren 200 g (of wat meer) mozzarella een beetje maizena Bereiding Los in een kom de gist op in de warme melk. Voeg 1 ei, de suiker, het zout en de olie toe. Meng alles goed en strooi er dan de bloem bij. Kneed het deeg grondig. Strijk een beetje olie over het deeg en doe het weer in de kom. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het een half uur rusten. Verhit de boter in een steelpan en voeg er de ui, de knoflook en het gehakt aan toe. Kruid het gehakt met zout, peper en komijn en sauteer het geheel gedurende 5 minuten. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Meng in een middelgrote schaal het afgekoelde gehaktmengsel met de peterselie, de munt en het citroensap. Verwarm de oven voor op 200 C. Leg het deeg op je met bloem bestoven werkblad en snijd het in 2 stukken. Rol ieder stuk ovaalvormig uit tot een lengte van ongeveer 45 cm. Leg het deeg op een bakplaat en klop er met je vingertoppen wat maizena op. Dit om te voorkomen dat het deeg zich zal volzuigen met het vocht uit het gehaktmengsel. Schep op iedere pide de helft van het gehaktmengsel en strooi er de stukjes tomaat en de in stukjes gescheurde mozzarella over. Vouw de zijkanten van de pides naar binnen, zodat er een bootachtige vorm ontstaat. Klop per pide 1 ei los. Bestrijk er de zijkanten van het deeg mee en giet het restant over de gehaktlaag. Zet de pides in de oven en bak ze ongeveer 25 minuten tot ze een goudbruine kleur hebben. Snijd de pides voor het serveren in repen van ca 5 cm breed. Pide is het Turkse woord voor platbrood. In toeristische gebieden wordt pide net als lachmacun wel aangeprezen als Turkse pizza maar die term doet de pide geen recht. Een pide is een lang, dun boot- of banaanvormnig brood met een toplaag naar keuze, dat gebakken wordt in een vuur gestookte oven. Populaire Tukse pides zijn: Kasarli: met een eenvoudige gele kaas-topping, al dan niet aangevuld met tomaten en groene paprika. Kiymali: licht gekruid lamsgehakt met tomaten. Sucuklu: met schijfjes kruidige Turkse worst. Yumurtlu: ei met gewoonlijk een beetje kaas. Karasik: alle bovenstaande ingrediënten willekeurig verspreid over de oppervlakte van het brood. Kusbasil: stukjes lamsvlees met gekruide tomaat. |