R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten








































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
PIDE MET GEHAKT
Turkije





deeg voor 2 pides


1 el droge gist
1 kopje warme melk
1 tl suiker
1 tl zout
1 ei
3 tl plantaardige olie
3 kopjes bloem

Ingrediënten voor de topping

300 g gehakt
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook
2 el boter of olie
1 tl komijn
1/4 tl zwarte versgemalen peper
1 tl zout
1/2 kopje gehakte peterselie
2 el gehakte verse munt
2 el citroensap
1 tomaat, in blokjes
2 eieren
200 g (of wat meer) mozzarella
een beetje maizena


Bereiding


Los in een kom de gist op in de warme melk. Voeg 1 ei, de suiker, het zout en de olie toe.
Meng alles goed en strooi er dan de bloem bij. Kneed het deeg grondig.
Strijk een beetje olie over het deeg en doe het weer in de kom. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het een half uur rusten.

Verhit de boter in een steelpan en voeg er de ui, de knoflook en het gehakt aan toe.
Kruid het gehakt met zout, peper en komijn en sauteer het geheel gedurende 5 minuten.
Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
Snijd de tomaat in kleine blokjes.
Meng in een middelgrote schaal het afgekoelde gehaktmengsel met de peterselie, de munt en het citroensap.
Verwarm de oven voor op 200 C.
Leg het deeg op je met bloem bestoven werkblad en snijd het in 2 stukken.
Rol ieder stuk ovaalvormig uit tot een lengte van ongeveer 45 cm.
Leg het deeg op een bakplaat en klop er met je vingertoppen wat maizena op. Dit om te voorkomen dat het deeg zich zal volzuigen met het vocht uit het gehaktmengsel.
Schep op iedere pide de helft van het gehaktmengsel en strooi er de stukjes tomaat en de in stukjes gescheurde mozzarella over.
Vouw de zijkanten van de pides naar binnen, zodat er een bootachtige vorm ontstaat.
Klop per pide 1 ei los. Bestrijk er de zijkanten van het deeg mee en giet het restant over de gehaktlaag.
Zet de pides in de oven en bak ze ongeveer 25 minuten tot ze een goudbruine kleur hebben.
Snijd de pides voor het serveren in repen van ca 5 cm breed.


Info


Pide is het Turkse woord voor platbrood. In toeristische gebieden wordt pide net als lachmacun wel aangeprezen als Turkse pizza maar die term doet de pide geen recht. Een pide is een lang, dun boot- of banaanvormnig brood met een toplaag naar keuze, dat gebakken wordt in een vuur gestookte oven.
Populaire Tukse pides zijn:

Kasarli: met een eenvoudige gele kaas-topping, al dan niet aangevuld met tomaten en groene paprika.
Kiymali: licht gekruid lamsgehakt met tomaten.
Sucuklu: met schijfjes kruidige Turkse worst.
Yumurtlu: ei met gewoonlijk een beetje kaas.
Karasik: alle bovenstaande ingrediënten willekeurig verspreid over de oppervlakte van het brood.
Kusbasil: stukjes lamsvlees met gekruide tomaat.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________