|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
Turks pide brood, 2 stuks, Turkije 450 g patentbloem 7 g gedroogde gist 1/2 tl suiker 175 ml lauwwarm water 1 tl zout 2 el dikke yoghurt 2 el olijfolie 1 ei, geklopt 2 el nigella of maanzaad 2 el sesamzaad Bereiding Verwarm de oven voor (200 C). Doe de gist en de suiker in een kommetje met 100 ml lauwwarm water, roer even en laat het mengsel staan tot het gistwater is gaan schuimen. Zeef de bloem en het zout boven een kom, maak een holte in het midden en giet er het gistwater, de olijfolie, yoghurt en de rest van het water in. Werk er met je handen -vanuit het midden naar de kant toe roerend- de bloem door. Kneed de massa vervolgens op een met bloem bestrooid werkvlak tot een zacht en soepel deeg. Vorm een bol van het geknede deeg en leg die in een met wat olie ingevette kom. Bedek de kom met een vochtige doek en zet die op een warme plaats. Laat het deeg daar tot de dubbele hoeveelheid rijzen (1 à 1 1/2 uur). Kneed het gerezen deeg even door en verdeel het daarna in 2 gelijke stukken. Druk ze beiden met de palm van je hand uit tot een dunne ovaal met een dikke(re) rand. Druk vervolgens met de toppen van je vingers lichte holtes in het deeg van beide ovalen.. Vet 2 bakplaten in met wat olie en plaats ze in de oven. Neem ze er na een paar minuten uit en leg op iedere bakplaat een pide. Bestrijk de pides met geklopt ei, strooi er nigellazaad of maanzaad en sesamzaad over en plaats de bakplaten terug in de oven. Bak de pides 18 à 20 minuten of tot ze licht goudkleurig zijn en hun rand min of meer krokant is. Laat de pides uitwasemen op een draadrek. Als je wilt dat de broden zacht blijven, verpak ze dan als ze nog warm zijn in aluminiumfolie of wikkel er een droge doek om. In Turkije is een maaltijd zonder brood, of het nu het ontbijt, de lunch of het diner betreft uitzonderlijk. Je kunt er de sappen van allerlei gerechten mee opdeppen en het als eetbaar bestek gebruiken voor nagenoeg alles wat de Turkse keuken aan mezze en dips te bieden heeft. Is het brood niet helemaar vers meer, warm het dan nadat je het besprenkeld hebt met wat water op in een tot 180 C verhitte oven. |