R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 PEPIAN
streetfood, vleesstew, Guatemala

1 kip, in 8 stukken verdeeld (met vel)
3 uien, één ui in vier stukken, 2 uien heel
1 opgehoopte eetlepel zout
2 guaque (guajillo) chilies, gedroogd, zaad verwijderd
2 pasa (poblano/mulato) chilies, gedroogd en van zaad ontdaan
115 g onbewerkte pompoenzaden (pepitoria)
115 g sesamzaad
6 zwarte peperbolletjes
6 kruidnagels
3 tenen knoflook
1 bosje koriander
ca 500 g roma of pluimtomaten
1 el gedroogde oregano
1/2 kaneelstokje
1 (fles) pompoen
500 g aardappels of wortelgroenten


Bereiding


Doe de kip in een grote pan met ongeveer 3 liter water. Voeg het zout en een in vier delen gesneden ui toe.

Rooster terwijl de kip kookt de gedroogde chilies op middelhoge temperatuur in een droge koekenpan tot ze gaan geuren.

Verkruimel de geroosterde chilies in een grote mengkom.

Toast de pompoenzaden in dezelfde pan en voeg ze daarna aan de mengkom met de chilies toe.
Toast het sesamzaad tot het goudgeel kleut. Doe het eveneens in de menkom kom.
Toast een hele ui met 6 à 8 zwarte peperbolletjes, 6 kruidnagels plus 3 tenen knoflook tot ze goudgeel kleuren. Doe ze ook in de kom.
Toast de verse koriander tot deze (sterk) gaat geuren en voeg die ook toe.
Rooster de tomaten tot ze zwarte plakken vertonen en zacht zijn. Doe ze ook in de kom.
Toast enslotte 1 eetlepel gedroogde oregano en het halve kaneelstokje en doe ze eveneens in de mengkom.

Snijd de geschilde aardappels in grote stukken en doe ze in een andere kom.
Snijd de pompoen in dikke schijven, schil ze, snijd ze in stukken en doe ze in de kom met de aardappels.
Snijd de resterende ui in grove stukken en voeg die eveneens toe.
Zet de kom terzijde.

Meng alle getoaste/geroosterde ingrediënten in de blender en voeg 750 mililiter water toe.
Doe dit megsel in de blender. Blend de ingrediënten tot een egaal mengsel.
Doe dit mengsel in de pan met de kip en breng het geheel op temperatuur.
Voeg vervolgens het aardappelgroentenmengsel toe en laat het gaar worden.

De saus blijft dun. Pepian kan in kommen als een op zichzelf staand soep/stoof-gerecht worden geserveerd of zoals in Guatemala met rijst of tortilla's.
 

Info


De smaken in dit traditionele, hete vleesgerecht, dat door velen als het nationele gerecht van Guatemala wordt beschouwd, worden versterkt door ieder ingrediënt eerst te roosteren.
Pepian is volop te koop als streetfood en staat op de kaart van tal van eetgelegenheden. Daarnaast wordt pepian ook thuis veelvuldig bereid.
Pepian kan met kip maar ook rund- of varkensvlees bereid worden. Gewoonlijk wordt het met één van dan deze drie soorten geserveerd maar je kunt ook voor "a full three-meat version" gaan....




naar boven


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________