|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
streetfood, vleesstew, Guatemala 1 kip, in 8 stukken verdeeld (met vel) 3 uien, één ui in vier stukken, 2 uien heel 1 opgehoopte eetlepel zout 2 guaque (guajillo) chilies, gedroogd, zaad verwijderd 2 pasa (poblano/mulato) chilies, gedroogd en van zaad ontdaan 115 g onbewerkte pompoenzaden (pepitoria) 115 g sesamzaad 6 zwarte peperbolletjes 6 kruidnagels 3 tenen knoflook 1 bosje koriander ca 500 g roma of pluimtomaten 1 el gedroogde oregano 1/2 kaneelstokje 1 (fles) pompoen 500 g aardappels of wortelgroenten Bereiding Doe de kip in een grote pan met ongeveer 3 liter water. Voeg het zout en een in vier delen gesneden ui toe. Rooster terwijl de kip kookt de gedroogde chilies op middelhoge temperatuur in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. Verkruimel de geroosterde chilies in een grote mengkom. Toast de pompoenzaden in dezelfde pan en voeg ze daarna aan de mengkom met de chilies toe. Toast het sesamzaad tot het goudgeel kleut. Doe het eveneens in de menkom kom. Toast een hele ui met 6 à 8 zwarte peperbolletjes, 6 kruidnagels plus 3 tenen knoflook tot ze goudgeel kleuren. Doe ze ook in de kom. Toast de verse koriander tot deze (sterk) gaat geuren en voeg die ook toe. Rooster de tomaten tot ze zwarte plakken vertonen en zacht zijn. Doe ze ook in de kom. Toast enslotte 1 eetlepel gedroogde oregano en het halve kaneelstokje en doe ze eveneens in de mengkom. Snijd de geschilde aardappels in grote stukken en doe ze in een andere kom. Snijd de pompoen in dikke schijven, schil ze, snijd ze in stukken en doe ze in de kom met de aardappels. Snijd de resterende ui in grove stukken en voeg die eveneens toe. Zet de kom terzijde. Meng alle getoaste/geroosterde ingrediënten in de blender en voeg 750 mililiter water toe. Doe dit megsel in de blender. Blend de ingrediënten tot een egaal mengsel. Doe dit mengsel in de pan met de kip en breng het geheel op temperatuur. Voeg vervolgens het aardappelgroentenmengsel toe en laat het gaar worden. De saus blijft dun. Pepian kan in kommen als een op zichzelf staand soep/stoof-gerecht worden geserveerd of zoals in Guatemala met rijst of tortilla's. De smaken in dit traditionele, hete vleesgerecht, dat door velen als het nationele gerecht van Guatemala wordt beschouwd, worden versterkt door ieder ingrediënt eerst te roosteren. Pepian is volop te koop als streetfood en staat op de kaart van tal van eetgelegenheden. Daarnaast wordt pepian ook thuis veelvuldig bereid. Pepian kan met kip maar ook rund- of varkensvlees bereid worden. Gewoonlijk wordt het met één van dan deze drie soorten geserveerd maar je kunt ook voor "a full three-meat version" gaan.... naar boven |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |