R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 PARATHA
in de pan gebakken platbrood, 12 stuks, India

2 koppen volkorenmeel
3/4 kop water, indien nodig wat meer
zout naar smaak
1 kop olie of ghee (geklaarde boter) waarvan 2 el voor het deeg...
... de rest voor het bakken


Bereiding


Meng in een kom het meel, het water, het zout en 2 eetlepels (zonnebloem)olie en kneed ze op een licht met bloem bestoven ondergrond tot een egaal en soepel deeg (8 à 10 minuten met de hand).
Maak een bol van het deeg en druk het met de palm van je hand van je af. Draai het deeg wat en herhaal deze beweging. Op deze manier wordt het deeg zowel samengedukt als uitgerekt wat de ontwikkeling van gluten bevordert.

Verdeel het geknede deeg in 12 gelijke stukken.
Rol de stukken deeg tussen je handpalmen tot bolletjes én tot er geen naden meer te zien zijn.

Haal een deegbolletje door de bloem om vastplakken bij het uitrollen te voorkomen. Druk het bolletje plat met je vingers en rol het vervolgens met een deegrol uit tot een cirkel met een diameter van 10 centimeter.

Bestrijk met een keukenkwastje het rondje deeg met een 1/2 tl olie en vouw het daarna dubbel, zodat je een halve deegcirkel overhoudt.
Bestrijk het halve deegrondje met 1/4 tl olie en vouw dat ook dubbel, zodat je 1/4 deel van het oppervlak bestaande uit 4 laagjes overhoudt.

Haal de opgevouwen paratha aan beide kanten door de bloem.
Druk met je vingers de paratha wat vlakker en rol die vervolgens met de deegrol uit tot een dikte van 6 mm. Druk niet te hard bij het uitrollen want dan gaan de laagjes samenplakken en heb je het werk eigenlijk voor niets gedaan. Probeer bij het uitrollen ook de driehoekige vorm zoveel mogelijk in tact te laten.

Herhaal deze werkwijze voor de overige deegbolletjes.

Verhit een koekenpan op middelhoge temperatuur en leg er een paratha in.
Draai de paratha met een spatel om als er bubbels aan de bovenkant verschijnen. Bestrijk de omgekeerde paratha met 3/4 tl olie en draai die even daarna nog een keer om.
Druk voor een krokante paratha het brood aan beide kanten op meerdere plaatsen kort tegen de bodem van de pan. Door wat druk uit te oefenen wordt ook het loskomen van de laagjes bevordert.

Serveer paratha direkt of bak er meerdere achter elkaar en houd die warm in aluminiumfolie.


Info


Het woord "paratha" is een samenstelling van "parat" en "atta" wat letterlijk "lagen van gebakken deeg" betekent.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________