![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| in de pan gebakken platbrood, 12 stuks, India 2 koppen volkorenmeel 3/4 kop water, indien nodig wat meer zout naar smaak 1 kop olie of ghee (geklaarde boter) waarvan 2 el voor het deeg... ... de rest voor het bakken Bereiding Meng in een kom het meel, het water, het zout en 2 eetlepels (zonnebloem)olie en kneed ze op een licht met bloem bestoven ondergrond tot een egaal en soepel deeg (8 à 10 minuten met de hand). Maak een bol van het deeg en druk het met de palm van je hand van je af. Draai het deeg wat en herhaal deze beweging. Op deze manier wordt het deeg zowel samengedukt als uitgerekt wat de ontwikkeling van gluten bevordert. Verdeel het geknede deeg in 12 gelijke stukken. Rol de stukken deeg tussen je handpalmen tot bolletjes én tot er geen naden meer te zien zijn. Haal een deegbolletje door de bloem om vastplakken bij het uitrollen te voorkomen. Druk het bolletje plat met je vingers en rol het vervolgens met een deegrol uit tot een cirkel met een diameter van 10 centimeter. Bestrijk met een keukenkwastje het rondje deeg met een 1/2 tl olie en vouw het daarna dubbel, zodat je een halve deegcirkel overhoudt. Bestrijk het halve deegrondje met 1/4 tl olie en vouw dat ook dubbel, zodat je 1/4 deel van het oppervlak bestaande uit 4 laagjes overhoudt. Haal de opgevouwen paratha aan beide kanten door de bloem. Druk met je vingers de paratha wat vlakker en rol die vervolgens met de deegrol uit tot een dikte van 6 mm. Druk niet te hard bij het uitrollen want dan gaan de laagjes samenplakken en heb je het werk eigenlijk voor niets gedaan. Probeer bij het uitrollen ook de driehoekige vorm zoveel mogelijk in tact te laten. Herhaal deze werkwijze voor de overige deegbolletjes. Verhit een koekenpan op middelhoge temperatuur en leg er een paratha in. Draai de paratha met een spatel om als er bubbels aan de bovenkant verschijnen. Bestrijk de omgekeerde paratha met 3/4 tl olie en draai die even daarna nog een keer om. Druk voor een krokante paratha het brood aan beide kanten op meerdere plaatsen kort tegen de bodem van de pan. Door wat druk uit te oefenen wordt ook het loskomen van de laagjes bevordert. Serveer paratha direkt of bak er meerdere achter elkaar en houd die warm in aluminiumfolie. Het woord "paratha" is een samenstelling van "parat" en "atta" wat letterlijk "lagen van gebakken deeg" betekent.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|