R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 PANCH PHORON VISCURRY IN EEN ANANAS-KOKOSSAUS
4 p., India

1 tl panch phoron (zie info)
1/2 tl gemalen kurkuma
1/2 tl zeezout
500 g heek of kabeljauw, zonder huid, in grote stukken
basmati rijst

voor de saus:
1 ui, grof gehakt
2 tenen knoflook, grof gehakt
een duimgroot stuk verse gember, geschild en gehakt
2 tl garam masala
20 g verse kurkuma, geschild en gehakt
1 el chilipoeder
2 tl tamarinde
1 tl basterdsuiker
1 tl zeezout
4 dl kokosmelk
4 tl tomatenpuree
2 el kokosolie
400 g ananas, in stukken


Bereiding


Meng de panch phoron, gemalen kurkuma en het zeezout en wrijf er de stukken vis mee in.

Blend alle ingrediënten voor de saus, behalve de kokosolie en de ananas, tot een egale pasta.

Verhit de kokosolie in een wok en voeg de pasta toe. Laat de pasta op matige temperatuur pruttelen tot ze gaat karameliseren en donkerder wordt (ca 15 minuten).

Giet er 5 dl water bij en voeg de stukken ananas toe. Laat het geheel op lage temperatuur zachtjes 30 minuten garen.

Verwarm de oven voor (220 C).

Leg de stukken vis op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze tot ze net gaar zijn (6 à 7 minuten).

Doe de stukken vis in de pan met de saus en laat ze 5 minuten meegaren.
Zet daarna het deksel op de pan en schakel de warmtetoevoer uit. Laat de smaken 30 minuten intrekken.

Kook ondertussen de rijst. Breng de viscurry weer op temperatuur en serveer die samen met de rijst.


Info


Panch phoran is een Bengaals specerijenmengsel van 1 deel fenegriekzaad, 1 deel nigellazaad, 1 deel komijnzaad, 1 deel zwart of bruin mosterdzaad
en 1 deel venkelzaad.
Het mengsel is gemakkelijk zelf samen te stellen. Betreft het gebruik alleeen dit recept, dan kun je, omdat het slechts een kleine hoeveelheid betreft, het vijf specerijenmengsel misschien beter kant en klaar kopen.

Panch phoran wordt gewoonlijk niet fijngemalen. De zaadjes worden in hun geheel in hete olie, boter of ghee gebakken tot ze gaan knetteren.
Je kunt de zaadjes ook eerst roosteren, overgieten met olie en 10 minuten op lage temperatuur warm houden, ze daarna verwijderen en de olie gebruiken om er gerechten mee op smaak te brengen.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________