R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten









































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
PAELLA
hoofdgerecht, 4 p., Spanje





2 à 3 teentjes knoflook
2 el fijngehakte peterselie
saffraan (eventueel kurkuma)
zout en peper
400 g kipfilet
250 g stevige, witte vis, in stukken
16 grote garnalen
24 kleine mosselen, schoongemaakt
125 g chorizo, in stukjes van 1 cm
1 l kippen- of visbouillon
olijfolie
1 ui, fijngehakt
2 rode paprika's waarvan één gehakt en één in fijne reepjes
2 middelgrote tomaten, alleen het vruchtvlees
1 kop diepgevroren erwten
2 tl paprikapoeder
400 g risotto-rijst
partjes citroen


Bereiding


Snijd de kipfilet in stukken van circa 5 cm. Strooi er wat zout over.
Bak in een met olie verhitte pan de stukken kip rondom in een minuut of 5 bruin en leg ze op een bord.
Doe de schijfjes chorizo in de pan en bak ze eveneens 5 minuten. Doe de stukjes chorizo bij de kip.

Maak de pan schoon, doe er 2 eetlepels olie in en verhit die. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en laat ze iets zacht worden.

Voeg de ontvelde en van zaad ontdane tomaten toe en laat die 2 minuten meepruttelen.

Voeg paprikapoeder, saffraan (eventueel kurkuma), peterselie en rijst toe en meng ze met de al in de pan aanwezige ingrediënten.

Voeg de kip met de chorizo toe en schenk vervolgens zoveel warme bouillon in de pan dat alle ingrediënten net onder staan.
Laat op lage temperatuur de rijst de bouillon absorberen. Voeg na een kwartier de erwten en de mosselen toe en even later de stukken vis.
Na circa 25 minuten moet alles gaar zijn.

Schep de paella tijdens het garen een paar keer om, zodat de ingrediënten goed gemengd worden en de onderste laag niet (te) papperig wordt.
Proef of er zout en peper toegevoegd moeten worden. Verschillende ingrediënten (bouillon, chorizo) bevatten al zout en peper.

Bak de garnalen een paar minuten in een koekenpan met wat olijfolie.
Garneer de paella met de garnalen en partjes citroen.


Info


Voor authentieke paella heb je eigenlijk een paellera, een grote, ronde, ondiepe pan met handgrepen nodig. In zo'n pan kan zich een mooi onderlaagje van getoaste rijst ("socarrat") vormen. Dat wordt als een delicatesse beschouwd en als essentieel gezien voor een goede paella. De paellera is hier geen gemeengoed maar in een gewone pan is de vorming van een socarrat-laagje ook mogelijk. Draai daarvoor tegen het einde van het bereidingsproces de vlam hoog. Ga af op wat oren en neus je vertellen. Als het aroma van getoaste rijst opstijgt, moet je om verbranding te voorkomen de pan direct van het vuur halen.

Er bestaan veel (regionale) recepten voor gemengde paella's (paella's met vlees en vis). Dit recept is een klassieker. De ingrediënten zijn mooi met elkaar in evenwicht. Met een beetje garneerkunst kun je deze paella er ook nog eens bijzonder aantrekkelijk uit laten zien.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________