|
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
hoofdgerecht, 4 p., Spanje 2 à 3 teentjes knoflook 2 el fijngehakte peterselie saffraan (eventueel kurkuma) zout en peper 400 g kipfilet 250 g stevige, witte vis, in stukken 16 grote garnalen 24 kleine mosselen, schoongemaakt 125 g chorizo, in stukjes van 1 cm 1 l kippen- of visbouillon olijfolie 1 ui, fijngehakt 2 rode paprika's waarvan één gehakt en één in fijne reepjes 2 middelgrote tomaten, alleen het vruchtvlees 1 kop diepgevroren erwten 2 tl paprikapoeder 400 g risotto-rijst partjes citroen Bereiding Snijd de kipfilet in stukken van circa 5 cm. Strooi er wat zout over. Bak in een met olie verhitte pan de stukken kip rondom in een minuut of 5 bruin en leg ze op een bord. Doe de schijfjes chorizo in de pan en bak ze eveneens 5 minuten. Doe de stukjes chorizo bij de kip. Maak de pan schoon, doe er 2 eetlepels olie in en verhit die. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en laat ze iets zacht worden. Voeg de ontvelde en van zaad ontdane tomaten toe en laat die 2 minuten meepruttelen. Voeg paprikapoeder, saffraan (eventueel kurkuma), peterselie en rijst toe en meng ze met de al in de pan aanwezige ingrediënten. Voeg de kip met de chorizo toe en schenk vervolgens zoveel warme bouillon in de pan dat alle ingrediënten net onder staan. Laat op lage temperatuur de rijst de bouillon absorberen. Voeg na een kwartier de erwten en de mosselen toe en even later de stukken vis. Na circa 25 minuten moet alles gaar zijn. Schep de paella tijdens het garen een paar keer om, zodat de ingrediënten goed gemengd worden en de onderste laag niet (te) papperig wordt. Proef of er zout en peper toegevoegd moeten worden. Verschillende ingrediënten (bouillon, chorizo) bevatten al zout en peper. Bak de garnalen een paar minuten in een koekenpan met wat olijfolie. Garneer de paella met de garnalen en partjes citroen. Voor authentieke paella heb je eigenlijk een paellera, een grote, ronde, ondiepe pan met handgrepen nodig. In zo'n pan kan zich een mooi onderlaagje van getoaste rijst ("socarrat") vormen. Dat wordt als een delicatesse beschouwd en als essentieel gezien voor een goede paella. De paellera is hier geen gemeengoed maar in een gewone pan is de vorming van een socarrat-laagje ook mogelijk. Draai daarvoor tegen het einde van het bereidingsproces de vlam hoog. Ga af op wat oren en neus je vertellen. Als het aroma van getoaste rijst opstijgt, moet je om verbranding te voorkomen de pan direct van het vuur halen. Er bestaan veel (regionale) recepten voor gemengde paella's (paella's met vlees en vis). Dit recept is een klassieker. De ingrediënten zijn mooi met elkaar in evenwicht. Met een beetje garneerkunst kun je deze paella er ook nog eens bijzonder aantrekkelijk uit laten zien.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |