|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
Egypte, nagerecht, 4 p 6 plakjes bladerdeeg 50 g walnoten, grof gehakt 50 g (of meer) pecannoten, grof gehakt 50 g hazelnoten, grof gehakt 50 g rozijnen 50 g abrikozen, in stukjes gesneden 500 ml halfvolle melk 60 g suiker 250 ml slagroom 1 tl kaneel Bereiding Verwarm de oven voor op 175 C. Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat en schuif de bakplaat in de oven. Bak het bladerdeeg tot het goudbruin is gekleurd. Neem het dan uit de oven en laat het afkoelen. Meng in een ovenschaal de walnoten, pecannoten, hazelnoten, rozijnen, abrikozen en eventueel gemalen kokos. Breek het afgekoelde bladerdeeg in stukken en voeg dat aan het noten-vruchtenmengsel toe. Breng de melk met 50 gram suiker en 1 theelepel kaneel aan de kook en schenk het mengsel bij de ingrediënten in de ovenschaal. Klop de slagroom stijf met de resterende suiker. Verdeel de slagroom met een lepel gelijkmatig over de Om Ali en zet de schaal onder de inmiddels voorverwarmde ovengrill. Houd het gerecht in de gaten want de slagroom verbrandt snel. 2 minuten grillen is waarschijnlijk al voldoende voor een mooi kleutje. Direkt serveren, eventueel met wat vanille-ijs, hoewel dat niet authentiek is. Er is niet één specifiek Om Ali-recept. Dat is ook niet verwonderlijk. Het gerecht is populair geworden in heel het Midden-Oosten en heeft de nodige (lokale) aanpassingen ondergaan. Sommige Om Ali-recepten bevelen volle melk of zoete gecondenseerde melk aan i.p.v. halfvolle melk en regelmatig wordt er boter aan de melk toegevoegd, soms ook een ei. De aanbevolen hoeveelheid suiker is meestal 100 g (hier teruggebracht tot 60 g). Er wordt ook wel gemalen kokos (50 g) aan het gerecht toegevoegd. Naar mijn mening wordt dit bijzondere nagerecht met dat alles te zwaar en te zoet. Wat de noten en gedroogde vruchten betreft kun je naar eigen smaak variëren. Behalve walnoten, pecannoten en hazelnoten kunnen ook amandelen, pistachenoten en cashewnoten worden gebruikt en behalve rozijnen en abrikozen ook dadels. Volgens de overlevering was "Om Ali", ofwel "Ali's moeder", de eerste vrouw van sultan Ezz El Din Aybek. Toen de sultan stierf, onstond er onenigheid tussen de tweede vrouw van de sultan en Om Ali, wat resulteerde in de dood van de tweede vrouw van de sultan. Om dit te vieren zou Om Ali dit dessert gemaakt hebben en hebben uitgedeeld onder het volk. Volgens een andere overlevering heeft een jonge Ierse vrouw, een zekere Miss O'Malley, een minnares van de Calif (onderkoning) Ismail, het recept in Egypte geïntroduceerd. Of het nu Ali's moeder was of de Ierse minnares, smaak had ze! |
Home Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |