R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 OM ALI
Egypte, nagerecht, 4 p





 6 plakjes bladerdeeg
50 g walnoten, grof gehakt
50 g (of meer) pecannoten, grof gehakt
50 g hazelnoten, grof gehakt
50 g rozijnen
50 g abrikozen, in stukjes gesneden
500 ml halfvolle melk
60 g suiker
250 ml slagroom
1 tl kaneel


Bereiding





Verwarm de oven voor op 175 C.
Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
Bak het bladerdeeg tot het goudbruin is gekleurd. Neem het dan uit de oven en laat het afkoelen.

Meng in een ovenschaal de walnoten, pecannoten, hazelnoten, rozijnen, abrikozen en eventueel gemalen kokos.
Breek het afgekoelde bladerdeeg in stukken en voeg dat aan het noten-vruchtenmengsel toe.
Breng de melk met 50 gram suiker en 1 theelepel kaneel aan de kook en schenk het mengsel bij de ingrediënten in de ovenschaal.
Klop de slagroom stijf met de resterende suiker. Verdeel de slagroom met een lepel gelijkmatig over de Om Ali en zet de schaal onder de inmiddels voorverwarmde ovengrill.
Houd het gerecht in de gaten want de slagroom verbrandt snel. 2 minuten grillen is waarschijnlijk al voldoende voor een mooi kleutje.
Direkt serveren, eventueel met wat vanille-ijs, hoewel dat niet authentiek is.


Info


Er is niet één specifiek Om Ali-recept. Dat is ook niet verwonderlijk. Het gerecht is populair geworden in heel het Midden-Oosten en heeft de nodige (lokale) aanpassingen ondergaan.
Sommige Om Ali-recepten bevelen volle melk of zoete gecondenseerde melk aan i.p.v. halfvolle melk en regelmatig wordt er boter aan de melk toegevoegd, soms ook een ei. De aanbevolen hoeveelheid suiker is meestal 100 g (hier teruggebracht tot 60 g). Er wordt ook wel gemalen kokos (50 g) aan het gerecht toegevoegd. Naar mijn mening wordt dit bijzondere nagerecht met dat alles te zwaar en te zoet.
Wat de noten en gedroogde vruchten betreft kun je naar eigen smaak variëren. Behalve walnoten, pecannoten en hazelnoten kunnen ook amandelen, pistachenoten en cashewnoten worden gebruikt en behalve rozijnen en abrikozen ook dadels.

Volgens de overlevering was "Om Ali", ofwel "Ali's moeder", de eerste vrouw van sultan Ezz El Din Aybek. Toen de sultan stierf, onstond er onenigheid tussen de tweede vrouw van de sultan en Om Ali, wat resulteerde in de dood van de tweede vrouw van de sultan. Om dit te vieren zou Om Ali dit dessert gemaakt hebben en hebben uitgedeeld onder het volk.
Volgens een andere overlevering heeft een jonge Ierse vrouw, een zekere Miss O'Malley, een minnares van de Calif (onderkoning) Ismail, het recept in Egypte geïntroduceerd. Of het nu Ali's moeder was of de Ierse minnares, smaak had ze!


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________