R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
NORMANDISCHE KIP
hoofdgerecht, 4 à 6 p., Frankrijk

1 grote kip
1 el zonnebloem- of olijfolie
2 dl kippenbouillon
3 dl cider
6 appels
2 el calvados
2 el room
peterselie
zout en peper


Bereiding


Snijd de kip in stukken.
Verhit wat olie in een braadpan en bak er de stukken kip in aan.
Giet de cider en de kippenbouillon bij de kip en laat het geheel op laag vuur 25 minuten pruttelen.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukken. Doe ze bij de kip en laat ze vijf minuten meepruttelen.
Schep met een schuimspaan de stukken kip en appel uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal.
Giet de calvados bij de saus en laat die op hoog vuur 3 à 4 minuten indikken.
Voeg de room toe en roer die door de saus.
Breng de saus op smaak met zout en peper en overgiet er de kip mee.
Garneer het gerecht met wat takjes peterselie.


Info


Het departement Calvados (hoofdstad Caen) vormt het hart van Normandië en heeft het karakteristieke landschap van groene beboste heuvels, appelboomgaarden en weilanden waarin koeien het malse groene gras omzetten in melk die omgetoverd wordt in fantastische boter en heerlijke camembert. In de boomgaarden hangen ondertussen de appels te rijpen om een andere regionaal product van de beste grondstoffen te voorzien, te weten de cider die voor een aanzienlijk deel wordt gedestilleerd, wat resulteert in een wat op Cognac lijkende sterke drank met een alcoholpercentage van zo'n 40 a 45 procent. Die drank, de Calvados, vernoemd naar de streek waar ze vandaan komt, kom je tegen in tal van Normandische gerechten zoals in deze Normandische kip. Ze vaart er wel bij.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________