|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
Nel's heerlijke "crunchy" chocoladekoekjes, circa 50 stukjes 200 g digestive biscuits 100 g ongezouten roomboter 3 el golden syrup 2 el cacaopoeder 350 g donkere chocolade (melkchocolade mag ook) Bereiding Doe de biscuits in een stevige plastic zak. Neem een deegrol en rol, sla en plet de koekjes tot "bits and pieces". Smelt -als deze therapeutische bezigheid erop zit - de boter en de golden syrup in een middelgrote pan. Roer het cacaopoeder door dit mengsel en vervolgens de biscuitstukjes en -kruimels. Dit vergt enige inzet. Schep het mengsel in een met bakpapier bekleed vierkant of rechthoekig bakblik en strijk het met de bolle kant van een lepel glad. Druk daarbij hegt mengsel met enige kracht aan. De volgende stap is het au bain marie smelten van de chocolade. Neem een hittebestendige kom en doe daar de chocolade in. Breng een pan water aan de kook en zet er de kom met chocolade op. De bodem van de kom mag het hete water in de pan niet raken. Giet de gesmolten chocolade over de biscuitbodem in het bakblik. Laat het geheel vervolgens een flink aantal uren afkoelen. Snijd als de chocoladelaag hard geworden is deze donkere verleiding in blokjes van 4 bij 4 of 4 bij 6 centimeter en deel ze uit aan ieder die je lief is. Toevallig ken ik de Nel van dit recept persoonlijk (wij delen lief en leed al ruim 25 jaar) en op culinair gebied is zij één van de meest altruïstische personen die ik ken. Wat lekker is, moet gedeeld worden en dankzij deze attitude heeft al menige "chocolate crunchy" dit huis verlaten om elders zijn eindbestemming tegemoet te zien. Dit van origine Engelse recept, afkomstig uit een boekje dat we eens kochten in een winkeltje waar je automatisch naar toegetrokken wordt bij het verlaten van de wonderpracht van de tuinen van Sissinghurst -eigenlijk wil je niet weg en is het kopen van een souvenir de ultieme poging om het afscheid nog wat uit te stellen, iets waar we in dit geval achteraf geen enkele spijt van hoeven te hebben - heeft dankzij de hiervoor genoemde attitude ook hier in de regio diep wortel geschoten, want werkelijk iedereen die van Nel's delicious chocolate crunchies heeft gesnoept, gaat voor de bijl en vraagt om het recept. Voor degenen die tot nu toe deze Engelse heerlijkheid hebben moeten ontberen, geeft Nel nu haar aangepaste versie van het recept (meer chocolade, eigenlijk meer van alles) prijs. Het recept vraag niet om ingewikkelde handelingen of vaardigheden (gebak dat niet gebakken hoeft te worden) maar wel om wat aandacht en liefde. De beloning is er naar!
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |