R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
NAVARIN D'AGNEAU PRINTANIER
lamsstoofpot met lentegroenten, 4 p., Frankrijk





1 k lamsvlees (hals, schouder), in stukjes van 4 à 5 cm
2 el olijfolie
2 el bloem
1 à 2 dl witte wijn
2 uien
2 of meer teentjes knoflook
2 blaadjes laurier
4 takjes tijm
5 takjes peterselie
1 takje rozemarijn
3 à 4 tomaten, in stukjes gehakt
1 grote wortel
2 stengels bleekselderij
2 kleine knolrapen (meiknolletjes)
zout en versgemalen peper
8 kleine aardappels of krielaardappeltjes


Bereiding


Snijd het zichtbare vet van het lamsvlees.
Bind de laurier, tijm, peterselie en rozemarijn samen (bouquet garni).
Verhit op middelhoog vuur de olie in een pan (met deksel) die je ook in de oven kunt zetten en bak daarin op hoog vuur in 5 à 10 minuten het lamsvlees aan.
Voeg twee eetlepels bloem aan het vlees toe. Schep het vlees om tot de bloem opgenomen is.
Breng in een klein pannetje de wijn aan de kook en laat die een halve minuut bubbelen.
Kruid het vlees met peper en zout en voeg er de wijn, het bouquet garni en de gehakte tomaten aan toe.
Giet een liter water bij het vlees (het moet onderstaan) en breng het aan de kook.
Schep het schuim dat eventueel vrijkomt af.
Doe het deksel op de pan en zet die in de op 110 C voorverwamde oven.
Snijd de uien en de meiknolletjes in 6 maantjes.
Snijd de wortel in de lengte doormidden en beide helften indien nodig eveneens. Snijd de wortelhelften of -kwarten vervolgens in stukken van 6 cm.
Snijd de bleekselderij in stukken van dezelfde lengte (6 cm).
Haal de pan na 1 1/2 uur uit de oven en voeg er de groenten, de knoflook en de aardappeltjes aan toe.
Doe het deksel weer op de pan en zet die weer in de oven, dit keer voor 1 uur.
Haal de pan uit de oven, proef of er nog zout en peper toegevoegd moeten worden.
Schep het stoofgerecht op borden.


Info


Voor deze schotel wordt minder duur lamsvlees gebruikt. Dat heeft tijd nodig om mals en smakelijk te worden. Een stoofschotel is derhalve de beste manier om dit vlees te bereiden.
Dit lentegerecht uit de Franse keuken is een echte klassieker, hoewel de ingrediënten nogal kunnen variëren. In plaats van wortels, bleekselderie en meiknol kun je wortels, erwten en sperziebonen nemen of wortels, meiknolletjes en erwten, alles eigenlijk wat maar fris en groen is en oranje natuurlijk.....
Een paar opmerkingen.
Het is de bedoeling dat de groenten voor deze stoofschotel in tamelijk grote stukken worden gesneden maar als je grote uien of meiknolletjes hebt, zul je die 6 maantjes nog een keer door midden moeten snijden, amders wordt het te grof.
Het recept schijft voor dat het vlees onder moet staan en beveelt aan een liter water toe te voegen. Begin maar met een halve liter want dat is waarschijnlijk al voldoende. Meer water toevoegen kan altijd nog.
Hoewel het recept daar niet om vraagt, voeg ik één runderbouillontablet aan het geheel toe. Dat geeft een net iets vollere smaak.
Je bent niet persé op de oven aangewezen voor deze stoofpot. Je kunt het gerecht ook op het formuis verder laten garen.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________