R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
NAAN (1)
platbrood, 10 stuks, India

reeks 515 (141K)



10 g droge gist
170 ml lauwwarm water
35 g suiker
30 ml melk
1 klein ei, losgeklopt
9 g zout
450 g bloem
40 g ghee of geklaarde boter, gesmolten

optioneel:

knoflook, geperst, naar smaak
koriander, gemalen, naar smaak
komijn, gemalen of zaadjes, naar smaak


Bereiding


Los in een grote kom de gist op in het lauwwarme water.
Laat het mengsel 10 minuten staan tot het begint te bubbelen.
Voeg er de suiker, melk, het ei, zout en de bloem aan toe.
Kneed de ingrediënten 6 tot 8 minuten op een met bloem bestoven werkblad of tot het deeg glad en soepel is.
Doe het deeg in een met olie ingewreven kom en dek die af met een vochtige doek.
Laat het deeg een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.

Druk het deeg plat en kneed er, indien gewenst, knoflook, koriander en/of komijn door.
Verdeel het deeg in 10 porties en rol er bolletjes van.
Bedek de bolletjes deeg met een vochtige doek. Laat ze 30 minuten rijzen óf tot ze in volume verdubbeld zijn.
Verhit ondertussen de grill.
Rol de bolletjes deeg uit tot dunne "druppels" met een dikte van 5 à 8 mm.
Bestrijk de grill of grillpan met een klein beetje olie.
Grill de broodjes 2 à 3 minuten tot er blazen ontstaan en ze lichtbruin kleuren en grillstrepen vertonen.
Bestrijk de nog niet gegrilde kant met ghee. Grill ook die kant 2 à 3 minuten.

Ghee of geklaarde boter:
Doe de boter in een pannetje en zet dat op laag vuur.
Verwarm de boter tot alle vocht is verdampt en de melkbestanddelen naar de bodem zijn gezakt.
Schenk het pannetje voorzichtig uit in een kommetje. Zorg dat de neergeslagen deeltjes niet meekomen.
Als de ghee te sterk is afgekoeld, kun je die au bain marie opwarmen.



reeks 515 (141K)


Info


Naan is het Indiase brood bij uitstek. Het wordt bijna overal bij gegeten, met name bij curries en andere pittige gerechten.
Je kunt de broodjes warm houden door ze in aluminiumfolie te wikkelen of in een schaal met een theedoek te leggen die je over de naan heen vouwt.
In India wordt naan traditioneel gebakken in een tandoor of klei-oven.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________