R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten








































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
MULLIGATAWNY
voorgerecht, 4 à 6 p., India






plantaardige olie
1 el garam massala
600 g kipfilet, in stukjes
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
2 el geraspte gemberwortel
1/2 el venkelzaad
1/2 el kurkuma
1 kaneelstokje
1 kleine groene peper, zonder zaad
3 rijpe tomaten, ontveld en van zaad ontdaan, in stukjes
1 l kippenbouillon
400 ml kokosmelk
het sap van 1/2 citroen
zout en peper
2 uien
1 citroen in schijfjes

optioneel:
een handvol rijst


Bereiding


Doe wat olie in een pan en bak er op een matig vuur 3 minuten de garam masala in.
Voeg de stukjes kip toe en bak die een minuut of vijf mee.
Voeg ui, knoflook, gember, venkelzaad, kurkuma, het kaneelstokje, groene peper en tomaten toe.
Giet er na een paar minuten de kippenbouillon en de kokosmelk bij en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de soep 20 à 25 minuten trekken.
Snijd ondertussen de uien in ringen en bak die in wat olie bruin.
Proef de soep en voeg het citroensap en zout en peper naar smaak toe.
Garneer de soep met de gebakken uiringen en een schijfje citroen.


Info


Mulligatawny is waarschijnlijk een Engelse verbastering van "Milagu" = peper en "Thanni" = water, letterlijk dus "peperwater".
De Indiase koks die ten tijde van het Britse imperium voor de Engelsen kookten, pasten de soep aan aan de Engelse smaak. Zo werd de soep gewoonlijk dikker gemaakt door er een handvol rijst aan toe te voegen. Rode linzen (ca 250 g) waren ook geen uitzondering.
De soep is nog steeds enorm populair in Engeland, zowel de authentieke Indiase soep, waarvan het bovenstaande recept een voorbeeld is, als meer westerse varianten waarin je ingrediënten als wortels, bleekselderij, prei, appels (Granny Smith), aardappel, paprika, mangochutney, room en champignons kunt tegenkomen.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________