|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| voorgerecht, 4 à 6 p., India plantaardige olie 1 el garam massala 600 g kipfilet, in stukjes 1 rode ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, geperst 2 el geraspte gemberwortel 1/2 el venkelzaad 1/2 el kurkuma 1 kaneelstokje 1 kleine groene peper, zonder zaad 3 rijpe tomaten, ontveld en van zaad ontdaan, in stukjes 1 l kippenbouillon 400 ml kokosmelk het sap van 1/2 citroen zout en peper 2 uien 1 citroen in schijfjes optioneel: een handvol rijst Bereiding Doe wat olie in een pan en bak er op een matig vuur 3 minuten de garam masala in. Voeg de stukjes kip toe en bak die een minuut of vijf mee. Voeg ui, knoflook, gember, venkelzaad, kurkuma, het kaneelstokje, groene peper en tomaten toe. Giet er na een paar minuten de kippenbouillon en de kokosmelk bij en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 20 à 25 minuten trekken. Snijd ondertussen de uien in ringen en bak die in wat olie bruin. Proef de soep en voeg het citroensap en zout en peper naar smaak toe. Garneer de soep met de gebakken uiringen en een schijfje citroen. Mulligatawny is waarschijnlijk een Engelse verbastering van "Milagu" = peper en "Thanni" = water, letterlijk dus "peperwater". De Indiase koks die ten tijde van het Britse imperium voor de Engelsen kookten, pasten de soep aan aan de Engelse smaak. Zo werd de soep gewoonlijk dikker gemaakt door er een handvol rijst aan toe te voegen. Rode linzen (ca 250 g) waren ook geen uitzondering. De soep is nog steeds enorm populair in Engeland, zowel de authentieke Indiase soep, waarvan het bovenstaande recept een voorbeeld is, als meer westerse varianten waarin je ingrediënten als wortels, bleekselderij, prei, appels (Granny Smith), aardappel, paprika, mangochutney, room en champignons kunt tegenkomen.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|