R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten

























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
MUJADARA
linzen-rijstschotel met gekarameliseerde uien, 6 p., Libanon






1350 g witte uien, in dunne ringen gesneden
1/3 kop olijfolie óf  2 1/2  el boter en 2 1/2 el plantaardige olie
1 1/2 kop bruine of groene linzen
2 koppen witte of bruine langkorrelrijst
1/4 el gemalen kaneel
1/4 el gemalen komijn
zout en peper
platte peterselie, fijngehakt

verder:
 yoghurt of zure room


Bereiding


Snijd de uien in dunne ringen. Gebruik daar een mandoline voor als je die hebt.

Verhit de olijfolie of de boter en de olie in een grote koeken/hapjespan en voeg de uiringen toe.
Laat de uien op matige hitte gedurende 45 minuten zacht worden. Strooi wat zout over de uiringen en roer zo nu en dan.

Verhoog de temperatuur en bak de uien terwijl je vaak roert nog een minuut of 20 of tot ze diep bruin gekleurd zijn. Deglaceer de pan indien gewenst met een scheut witte wijn (niet authentiek maar wel smaakverhogend).

Kook ondertussen in 2 aparte pannen de linzen en de rijst (zie de verpakking voor de kooktijden).

Meng in een grote kom de rijst, de linzen, de specerijen en de helft van de uien en voeg zout en peper naar smaak toe.
Doe de mujadara over op een serveerschaal, schep er de rest van de uiringen op en strooi er de peterselie over.
Zet een kom met dikke (Griekse of Turkse) yoghurt op tafel en laat ieder naar eigen smaak yoghurt aan de mujadara toevoegen.

Gaat mooi samen met een komkommersalade. 


Info


Mujadara wordt in het het hele Midden Oosten bereid. De basis -linzen, uien en rijst- is overal hetzelfde maar de toevoegingen -in dit recept komijn en kaneel- zijn betrekkelijk variabel.




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________