R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E


kleurrijke wereldgerechten






































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 MORNARSKI SLOZENAK
zeeman-ovenschotel, Kroatië





 
voor de gehaktburgers:

500 g rundergehakt
1 ui
 2 teentjes knoflook
1 tl pikant paprikapoeder
1/2 tl oregano
1/2 tl peterselie
1 ei
2 e1 paneermeel
zout en peper
vegeta (zie info)

verder:
olie
1 1/2 k aardappels
2 flinke uien
2 dl bier (pils)
1 dl water
zout en peper
3 takjes rozemarijn
3 laurierblaadjes
geraspte kaas
vegeta


Bereiding


Pel de ui en de teentjes knoflook en snijd ze heel fijn.
Doe ze in een kom en voeg er de overige ingrediënten voor de gehaktburgers aan toe.
Meng alles goed en breng het mengsel op smaak met zout, peper en vegeta (groentenbouillonpoeder) naar smaak.
Draai 8 ballen van het gehaktmengsel en plat ze af.
Verhit wat olie in een pan en bak er de gehaktburgers aan beide zijden in aan.
Neem de burgers uit de pan. Terzijde zetten.

Verwarm de oven voor op 200 C.
Snijd de uien in ringen en bak ze in het in de pan achtergebleven vet.

Schil de aardappels en snijd ze in plakken.
Neem een ovenschaal en vet die in met wat olie.
Leg de helft van de gebakken uiringen in de schaal en strooi er wat peper en zout over.
Leg er de helft van de aardappelplakjes op en kruid die ook met wat peper en zout.
Herhaal dit een keer (de rest van de uien met daarop de rest van de aardappelplakjes).
Leg er de gehaktburgers op met de takjes rozemarijn en de laurierblaadjes ertussen.
Giet er het bier en het water bij.
Bedel de schaal met aluminiumfolie en zet die in de voorverwarmde oven.

Controleer na 3 kwartier of de aardappels gaar zijn. Zo ja neem dan de schaal uit de oven en verwijder de folie.
Strooi er de geraspte kaas over en zet de schaal onafgedekt terug in de oven. Neem de schaal als de kaas gesmolten is weer uit de oven.

Serveer een salade bij mornarski slozenak.






Info


Over de herkomst van de naam voor dit gerecht kun je alleen speculeren.
Wat wel duidelijk is, is dat je geen zeeman hoeft te zijn om deze eenvoudige maar smakelijke schotel te  kunnen waarderen.

Vegeta is een veel gebruikte Balkanmix van kruiden/specerijen, diverse gedroogde groenten en een aantal chemisch stoffen.  Qua smaak komt het nog het meest in de buurt van groentenbouillon.




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________