R E C E P T E
N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| zeeman-ovenschotel, Kroatië voor de gehaktburgers: 500 g rundergehakt 1 ui 2 teentjes knoflook 1 tl pikant paprikapoeder 1/2 tl oregano 1/2 tl peterselie 1 ei 2 e1 paneermeel zout en peper vegeta (zie info) verder: olie 1 1/2 k aardappels 2 flinke uien 2 dl bier (pils) 1 dl water zout en peper 3 takjes rozemarijn 3 laurierblaadjes geraspte kaas vegeta Bereiding Pel de ui en de teentjes knoflook en snijd ze heel fijn. Doe ze in een kom en voeg er de overige ingrediënten voor de gehaktburgers aan toe. Meng alles goed en breng het mengsel op smaak met zout, peper en vegeta (groentenbouillonpoeder) naar smaak. Draai 8 ballen van het gehaktmengsel en plat ze af. Verhit wat olie in een pan en bak er de gehaktburgers aan beide zijden in aan. Neem de burgers uit de pan. Terzijde zetten. Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd de uien in ringen en bak ze in het in de pan achtergebleven vet. Schil de aardappels en snijd ze in plakken. Neem een ovenschaal en vet die in met wat olie. Leg de helft van de gebakken uiringen in de schaal en strooi er wat peper en zout over. Leg er de helft van de aardappelplakjes op en kruid die ook met wat peper en zout. Herhaal dit een keer (de rest van de uien met daarop de rest van de aardappelplakjes). Leg er de gehaktburgers op met de takjes rozemarijn en de laurierblaadjes ertussen. Giet er het bier en het water bij. Bedel de schaal met aluminiumfolie en zet die in de voorverwarmde oven. Controleer na 3 kwartier of de aardappels gaar zijn. Zo ja neem dan de schaal uit de oven en verwijder de folie. Strooi er de geraspte kaas over en zet de schaal onafgedekt terug in de oven. Neem de schaal als de kaas gesmolten is weer uit de oven. Serveer een salade bij mornarski slozenak. Info Over de herkomst van de naam voor dit gerecht kun je alleen speculeren. Wat wel duidelijk is, is dat je geen zeeman hoeft te zijn om deze eenvoudige maar smakelijke schotel te kunnen waarderen. Vegeta is een veel gebruikte Balkanmix van kruiden/specerijen, diverse gedroogde groenten en een aantal chemisch stoffen. Qua smaak komt het nog het meest in de buurt van groentenbouillon.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |