R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten












































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
MOQUECA DE PEIXE
visstew, 4 p., Brazilië

675 g snapper, dorade, zalm of zeeduivelfilet
het sap van 2 limoenen
1 tl zout
1 tl versgemalen peper
2 tl knoflook, geperst
2 el olijfolie
1 rode paprika, in dunne repen
1 groene paprika, in dunne repen
1 grote ui, in dunne ringen
2 tomaten, in dunne schijfjes
4 of 5 lente-uitjes, zowel het witte als het groene gedeelte, fijngehakt
1 bosje koriander, grof gehakt
2 tl paprika
1/2 à 1 tl chilipeper
2 1/2 kop kokosmelk
3 el palmolie


Bereiding


Snijd de visfilets in stukken en doe ze in een kom.
Voeg er het limoensap, zout, gemalen peper en de knoflook aan toe. Schep de vis voorzichtig om.
Bedek de kom met plastic folie en laat de vis in de koelkast zeker een paar uur marineren.

Sprenkel 2 eetlepels olijfolie over de bodem van een grote pan.
Leg de helft van de repen paprika, de schijfjes tomaat en de in ringen gesneden ui in de pan.
Bedek de groenten met de vis en giet er de marinade over.
Leg de rest van de paprika's, uien en de tomaten op de vis.
Strooi de gehakte lente-ui en de helft van de koriander over de groenten.

Klop paprika- en chilipoeder door de kokosmelk en giet het mengsel over de groenten in de pan.

Sprenkel er tenslotte de palmolie over.

Zet de pan op het fornuis en breng de inhoud op temperatuur.
Draai het vuur vervolgens laag en laat de stew met het deksel op de pan 30 à 40 minuten sudderen.
Neem na 15 minuten het deksel van de pan.

Strooi vlak voor het serveren de rest van de koriander over de hete stew.

Serveer moqueca de peixe met rijst of  farofa de dendê en gebakken plantains (bakbananen).


Info


Visstew wordt veel gegeten in Brazilië.
Iedere regio heeft zijn eigen varianten. Bovenstaand recept met kokosmelk en palmolie is typerend voor het noordelijke Bahia.
De stew wordt daar geserveerd met witte rijst, farofa de dendê en gefituurde plantains.

Plantains lijken op bananen. Ze zijn echter niet eetbaar zonder bereiding (koken, bakken, frituren).

Voor farofa de dendê heb je nodig:
1/4 kop boter
een 1/2 witte ui
1 1/2 tl dendê-olie (palmolie)
100 g gedroogde garnaal
2 1/2 kop cassave meel
een beetje zout

Verhit de palmolie in een grote koekenpan.
Bak er de uisnippers in tot ze zacht maar niet bruin zijn.
Voeg de gedroogde garnaal toe en meng die met de ui.
Voeg terwijl je roert geleidelijk het cassavemeel toe.

Kruid de farofa als die alle olie opgenomen heeft, droog wordt en in korrels uiteenvalt, met zout.
Rooster de farofa de dendê onder voortdurend roeren nog een paar minuten.

Zie voor farofa (basisbereiding) het betreffende recept op deze site.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________