R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
MIZERIA
komkommers in zure room en dille, 4 p., Polen

reeks 515 (141K)



1 grote komkomer, zaad eventueel verwijderd
zout en verse peper
1/2 kop zure room
1 tl suiker
2 tl witte azijn
1 el gehakte verse dille

optioneel:
klein gesneden stukjes ui


Bereiding


Trek met een vork in de lengte strepen over de komkommer en snijd de komkommer in blokjes.
Strooi royaal zout op de stukjes komkommer en doe ze in een zeef. Laat de komkommer gedurende een half uur uitlekken.

Meng in een kommetje de overige ingrediënten.

Dep de komkommerblokjes droog en doe ze in een middelgrote kom.
Voeg de dressing toe en schep het geheel om.
Voeg indien gewenst fijngesneden ui toe. Breng het geheel op smaak met zout en verse peper.
Zet het gerecht in de koelkast. Laat het daar zeker een uur staan.

Strooi wat extra dille over de salade voor je die serveert.


Info


Dit moet het lievelingsgerecht geweest zijn van koningin Bona Sforza, een Italiaanse prinses die de Poolse koning Sigismund I (16e eeuw) huwde.
Iedere keer als de koningin komkommer at, stak de heimwee naar haar geboorteland, waar komkommers zeer algemeen waren, de kop op en begon zij te huilen, vertelt ons een oude legende.
Vandaar het woord "mizeria" (in het Engelse "misery") afgeleid van het Latijnse "miseria". Het Poolse woord voor komkommers in zure room zou ook kunnen slaan op de boeren die het gerecht bedachten en geregeld aten. Zij werden door de bezittende klassen gezien als de "miserabelen".
De salade zelf is niettemin alles behalve miserabel en te gebruiken bij varkensvlees, ham, kip, vis, eigenlijk zo ongeveer alles.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________