R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten












































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
MASOOR DAL
rode linzencurry, 4 p., Pakistan/India

1 kop rode linzen
3 1/4 kop water
1/4 kop plantaardige olie
1/2 tl  komijnzaad
1 ui, fijngehakt
4 à 5 tenen knoflook, geperst
een stukje gember, fijngesneden
2 kleine tomaten, gehakt
1 groene chilipeper, gehakt of in ringetjes
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1/2 tl kurkuma
1/4 à 1/2 tl (of meer) chili- of cayennepoeder
zout naar smaak
1 tl gedroogd fenegriekblad (optioneel)
1 el ghee (olie voor veganisten)
1 à 2 el gehakte verse koriander
1 tl vers geperst citroensap
1/4 tl garam masala (optioneel)

verder:
allerlei groente(restjes)


 bereiding


Spoel de linzen tot het spoelwater helemaal helder is.

Doe de linzen en 3 1/2 kop water in een pan en breng ze aan de kook. Verlaag daaropvolgend de temperatuur en laat de linzen
met het niet helemaal gesloten deksel op de pan garen (zie de verpakking voor de kooktijd).
Verwijder met een schuimspaan het schuim dat zich eventueel vormt.

Verhit in een andere pan op middelhoge temperatuur de olie en sauteer er het komijnzaad een halve minuut in.
Voeg de uisnippers toe en sauteer ze mee tot ze lichtgeel kleuren (6 à 7 minuten) .
Voeg de knoflook en gember toe en sauteer ze een halve minuut mee.
Voeg de tomaten, groene chilipeper en de droge specerijen (chilipoeder, kurkuma, komijn en koriander) toe en gaar ze 3 minuten mee.

Voeg de gekookte linzen en 2 koppen water aan de "tadka" toe . Roer goed en breng het geheel aan het pruttelen.
Voeg zout naar smaak en de fenegriek (optioneel) toe en laat de masoor dal op lage temperatuur op het fornuis staan tot de gewenste consistentie bereikt is (minimaal 5 minuten), er rekening mee houdend dan masoor daal een tamelijk nat gerecht is.

Voeg de ghee toe, roer even en neem de pan van het fornuis.
Voeg het citroensap, de gehakte koriander en de garam masala (optioneel) toe en roer nu wat langer.

Serveer de dal met rijst, roti, naan of wat je ook maar toe wilt voegen, bijvoorbeeld ringen ui, wortels, komkommer, allerei groente. Kook of bak "harde" ingrediënten als wortel van te voren.


Info











naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________