R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 MAFÉ
vlees in pindasaus, 8 p., Senegal

900 g runderbraadvlees, in blokjes
2 el olie
1 ui, fijngehakt
3 à 6 teentjes knoflook
1 el geraspte verse gember
2 el tomatenpuree
2 koppen tomaat, ontveld, zonder zaad en fijngehakt
1 à 2 koppen water of bouillon
1 kop (ongezouten) pindakaas
zout en peper, naar smaak

optioneel:
kool, yams (een eetbare wortelknol), pompoen, okra, aubergine, aardappels, paprika's of wortels (zie Info)


Bereiding


Verhit op middelhoog vuur de olie in een grote pan.
Voeg de blokjes vlees toe en sauteer ze 5 à 6 minuten tot ze aan alle kanten licht gebruind zijn. Doe het vlees in een kom.
Doe de ui in de pan en sauteer die 3 à 4 minuten in het achtergebleven braadvocht.
Voeg de knoflook en de gember toe en sauteer die 1 à 2 minuten mee.
Doe het vlees terug in de pan.
Voeg de tomatenpuree toe en even later de gehakte tomaten.
Breng het geheel aan de kook en verlaag dan de temperatuur naar middelhoog. Laat gedurende 6 à 8 minuten de tomaten wat inkoken.

Draai het vuur laag en laat het vlees rustig verder garen. Voeg indien nodig wat water of bouillon toe.
Voeg na tien minuten de pindakaas en zout en peper toe. Laat het geheel nog 40 minuten sudderen of tot het vlees gaar is en er olie komt bovendrijven.
Voeg water toe indien nodig.
Voeg nog zout en peper toe indien gewenst.
Serveer mafé met rijst of couscous.


Info


Mafé is een populair West-Afrikaans gerecht, in het bijzonder in Senegal, Gambia, Mali en de Ivoorkust. Het gerecht heeft een specifieke, zoet-zoute smaak en wordt ook wel bereid met geitenvlees of kip.
Er kunnen met de bouillon eveneens (wat) groenten aan het gerecht worden toegevoegd.




naar boven

Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________