R E C E P T E N G A L E R I E | kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| vlees in pindasaus, 8 p., Senegal 900 g runderbraadvlees, in blokjes 2 el olie 1 ui, fijngehakt 3 à 6 teentjes knoflook 1 el geraspte verse gember 2 el tomatenpuree 2 koppen tomaat, ontveld, zonder zaad en fijngehakt 1 à 2 koppen water of bouillon 1 kop (ongezouten) pindakaas zout en peper, naar smaak optioneel: kool, yams (een eetbare wortelknol), pompoen, okra, aubergine, aardappels, paprika's of wortels (zie Info) Bereiding Verhit op middelhoog vuur de olie in een grote pan. Voeg de blokjes vlees toe en sauteer ze 5 à 6 minuten tot ze aan alle kanten licht gebruind zijn. Doe het vlees in een kom. Doe de ui in de pan en sauteer die 3 à 4 minuten in het achtergebleven braadvocht. Voeg de knoflook en de gember toe en sauteer die 1 à 2 minuten mee. Doe het vlees terug in de pan. Voeg de tomatenpuree toe en even later de gehakte tomaten. Breng het geheel aan de kook en verlaag dan de temperatuur naar middelhoog. Laat gedurende 6 à 8 minuten de tomaten wat inkoken. Draai het vuur laag en laat het vlees rustig verder garen. Voeg indien nodig wat water of bouillon toe. Voeg na tien minuten de pindakaas en zout en peper toe. Laat het geheel nog 40 minuten sudderen of tot het vlees gaar is en er olie komt bovendrijven. Voeg water toe indien nodig. Voeg nog zout en peper toe indien gewenst. Serveer mafé met rijst of couscous. Mafé is een populair West-Afrikaans gerecht, in het bijzonder in Senegal, Gambia, Mali en de Ivoorkust. Het gerecht heeft een specifieke, zoet-zoute smaak en wordt ook wel bereid met geitenvlees of kip. Er kunnen met de bouillon eveneens (wat) groenten aan het gerecht worden toegevoegd.
| |