R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E
 
kleurrijke wereldgerechtenn



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

_______________
LIMBURGSE GEHAKTBALLEN
4 p., Nederland


500 half om half gehakt
2 verkruimelde beschuiten of eenzelfde hoeveelheid paneermeel
1 ei
1 el grove mosterd
1 tl worcestersaus
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl gemalen kaneel
3 uien, in halve ringen gesneden
1 flesje bruin bier
6 el Limburgse peren-appelstroop
olijfolie of boter
zout en peper naar smaak


Bereiding


Meng in een ruime kom het gehakt, beschuitkruim, ei, mosterd, worcestersaus, paprikapoeder, kaneel en zout en peper naar smaak en rol gehaktballen/balletjes van het mengsel. Zet ze terzijde en laat ze even rusten.

Verhit de olie of boter in een flinke koeken/hapjespan en bak er de balletjes in aan tot ze aan alle kanten mooi gebruind zijn.

Voeg de gehalveerde uiringen toe en bak ze rustig even mee.

Voeg het bier en 4 eetlepels stroop toe en laat ze op temperatuur komen.
Laat de balletjes en uiringen vervolgens op matige hitte ca. 20 minuten zachtjes sudderen.
Voeg een paar minuten voor het einde de overige 2 eetlepels stroop toe. Als de stroop door de vloeistof in de pan opgenomen is - roer daartoe een paar keer - proef dan of de saus naar je zin is wat zout en peper betreft. Voeg die indien nodig of gewenst nog toe.

Bij dit gerecht passen gekookte aardappels goed vanwege de jus én gebakken/gestoofde witlof vanwege de lichtbittere smaak van deze groente die mooi contrasteert met het zoet van de stroop.


Info


Ik was er niet helemaal van overtuigd dat de uiringen na 20 minuten matig stoven goed gaar zouden zijn. Ik heb ze daarom eerst 5 minuten in wat olie gesauteerd/gekarameliseerd. Dat kwam de smaak zeker ten goede en gaar waren ze maar of het echt nodig was.....?


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________