R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechtenInternationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 LAVASH
platbrood, 10 stuks, Armenië


3 koppen bloem, gezeefd
1 kop lauwwarm water (ca 35 C)
1/2 tl zout


Bereiding


Doe de bloem in een kom, maak een holte in het midden en doe er het zout en het water in.
Roer vanuit het midden tot de ingrediënten een min of meer samenhangend geheel vormen en ga dan over op het kneden van de massa tot het een soepel, elastisch deeg is.
Doe het deeg in een kom en zet die bedekt met een doek of folie op een warme, tochtvrije plaats en laat het deeg 30 minuten rusten.

Druk/klop of rol daarna het deeg op een licht met bloem bestrooide werkplek min of meer in een vierkant dun uit.
Vouw het deeg vervolgens op door de 4 zijkanten één voor één wat uit te rekken en daarna naar het midden toe te vouwen.
Laat het deeg dan opnieuw op dezelfde plaats 30 minuten rusten.

Herhaal deze handelwijze -het rekken en het rusten van het deeg- nog 3 keer. Het doel hiervan is de elasticiteit van het deeg te vergroten.

Verwarm de oven bijtijds voor (220 C) als je de lavash in de oven wilt bakken of zet een crêpes-of pannenkoekenpan met een doorsnee van ca 28 centimeter doorsnee klaar als je de lavash in een pan wilt bakken (zie info).
Verdeel voor het bakken van lavash in de oven het deeg in stukken van 100 gram en voor het bakken in de pan in stukken van 50 gram.
Vorm balletjes van de stukken deeg en bedek ze om uitdroging tegen te gaan.

Neem een bolletje deeg en rol het zo dun mogelijk op een licht bebloemde ondergrond uit. Rol het kleinere bolletje uit in een cirkel met dezelfde doorsnede als de koekenpan en rol een groter balletje uit in een rechthoek van ca 30 bij 40 cm. Houd voor het uitrollen van het deeg steeds een dikte aan van 1 1/2 milimeter, het deeg moet bijna doorzichtig zijn.

leg voor het bakken in de oven een uitgerolde rechthoek deeg op een (liefst voorverwarmde) bakplaat en plaats die in de hete oven. Bak het platbrood 4 à 5 minuten, niet langer want dan is het resultaat een cracker.
Bak om de temperatuur constant hoog te houden slecht 1 platbrood per keer.

Voor het bakken van lavash in een pan op het fornuis moet de pan (met dikke bodem) door en door heet zijn. De baktijd is dan eveneens 4 à 5 minuten.


Info


Armenië is het land van lavash. Het op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatste brood maakt zowat iedere dag deel uit van iedere maaltijd. Lavash is meer dan brood alleen, verweven als het is met de Armeense cultuur, identiteit en trots.
Lavash is ook een van de meest gangbare soorten brood in omringende landen als Iran en Georgië.

Voor het op authentieke manier bakken van lavash heb je een tandoor nodig ofwel een ronde kleioven met een opening aan de bovenkant.
Met behulp van een soort min of meer rechthoekig kussen wordt het deeg voor lavash aan de hete wand van de tandoor "geplakt", waar het door de zeer hoge temperatuur in een mum van tijd gaar bakt, waarna het met een lange pin van de wand wordt "geplukt" en met een acrobatische zwaai op een plek buiten de oven (be)landt.

In Armeense dorpen waar in een tandoor het brood voor de hele gemeenschap wordt gebakken, wordt lavash in gedroogde vorm in stapels  van ca 30 bij 40 centimeter opgeslagen en bewaard. Wanneer de tijd daar is wordt het brood besprenkeld met water om het weer zacht te maken. Op deze manier is het brood lang houdbaar.
Vers gebakken lavash dient echter soepel en buigzaam te zijn, zodat er gemakkelijk stukken van het brood gescheurd kunnen worden. Goed gebakken lavash is licht-goudgeel van kleur met hier en daar wat schroeiplekjes. Te lang gebakken lavash is niet soepel meer.
Voor een goed eindresultaat is een goede "timing" nodig, reden waarom ik lavash liever in een hete pan bak dan in een hete -hoewel in een vergelijkng met een tandoor "matig-hete" oven. Een pan biedt de mogelijkheid om de temperatuur indien nodig of gewenst direkt bij te stellen en/of de tijdsduur aan te passen, waardoor je meer controle hebt over de gang van zaken. Een pan benadert ook meer dan een oven de bakwijze van een tandoor waarin het deeg rechtstreeks in contact met de hittebron gebakken wordt.
Een pan maakt het bovendien makkelijker het brood tweezijdig te bakken, wat in een tandoor overigens niet gebeurt.
Bovendien is het gemakkelijker grote luchtbellen die bij het bakken kunnen onstaan de kop in te drukken. Een pan vraagt wel om aanpassing van de vorm van het brood: cirkelvormig in plaats van rechthoekig.

Breed bruikbaar brood.
Lavash kan gebruikt worden zoals naan en pitabrood om er appetizers als humus, baba ganoush en labneh mee op te lepelen.
Het brood is verder zeer geschikt om het in stukken te scheuren, het min of meer dubbel te vouwen en er delen van curries en stews mee op te nemen en naar de mond te brengen.
Je kunt lavash ook op allerlei manieren vullen, oprollen en zo als wrap gebruiken.
Lavash kan verder als dunne pizzabodem fungeren of als basis voor quesedillas in plaats van tortilla's.
Je kunt lavash nog een tweede keer bakken tot het brood hard en krokant is en er crackers van maken. Bestrijk de dubbelgebakken lavash in dat geval met olijfolie en strooi er sesamzaad, maanzaad, sumac, za'atar et cetera op.


Het behoeft geen nadere uitleg dat de lavash die je als thuisbakker produceert gedoemd is in de schaduw van het authentieke product te staan maar dat nemen we voor lief in onze poging het origineel zo goed mogelijk te benaderen.
naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________