|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| gefrituurd deeg, 4 stuks, Hongarije 1 grote aardappel 2 1/2 tl droge gistkorrels 1 tl suiker 1 3/4 kop tarwebloem 1 el plantaardige olie 3/4 tl zout 1/2 kop melk 2 tenen knoflook (doormidden gesneden) Bereiding Kook de aardappel, pel er de schil af, stamp de aardappel tot puree en houd die warm. Verwarm de melk (lauwwarm) en roer er de gistkorrels en de suiker door. Terzijde zetten en laten staan tot de gist geactiveerd is (ca 10 minuten). Doe het gistmengsel, de aardappelpuree, de bloem, olie en zout in een mengkom en kneed ze ca 10 minuten met de hand tot een egaal, elastisch deeg of laat daarvoor geschikte keukenapperatuur dat voor je doen. Doe het deeg in een met wat olie ingevette kom en bedek die met plastic folie. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het volume nagenoeg verdubbeld is (ca 45 minuten). Verdeel het gerezen deeg in 4 even grote porties en vorm er bolletjes van. Laat de bolletjes deeg afgedekt (b.v. met een theedoek) 20 minuten narijzen. Verhit in een koekenpan een laagje plantaardige olie (2 1/2 cm hoog) tot een temperatuur van 175 C. Rol de bolletjes deeg uit tot cirkels met een doorsnede van 20 cm. Maak wat inkepingen in het midden van de rondjes on te voorkomen dat ze zich opblazen bij het bakken. Bak 1 langos tegelijkertijd geel/bruinkleurig (ca 2 minuten per kant) . Serveer ze warm, al dan niet met een topping naar keuze. Je kunt langos inwrijven met gehalveerde teentjes knoflook en er nog wat zout opstrooien, ook kun je ze voorzien van een flinke "dollop" zure room met gehakte dille of ze bestooien met geraspte kaas (emmental, gruyère) et cetera. Er zijn ook zoete varianten, zoals langos bestrooid met suiker of kaneelsuiker. Langos werd eeuwen geleden in Hongarije geïntroduceerd door de Turken tijdens de bezetting van het land. Vandaag de dag is langos populair "street and fair food", vooral de knoflook-zout variant. Soms wordt aan het langosdeeg wat karweizaad toegevoegd.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|