R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I  E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
LÁNGOS
gefrituurd deeg, 4 stuks, Hongarije

 
 


1 grote aardappel
2 1/2 tl droge gistkorrels
1 tl suiker
1 3/4 kop tarwebloem
1 el plantaardige olie
3/4 tl zout
1/2 kop melk
2 tenen knoflook (doormidden gesneden)






Bereiding


Kook de aardappel, pel er de schil af, stamp de aardappel tot puree en houd die warm.

Verwarm de melk (lauwwarm) en roer er de gistkorrels en de suiker door. Terzijde zetten en laten staan tot de gist geactiveerd is (ca 10 minuten).

Doe het gistmengsel, de aardappelpuree, de bloem, olie en zout in een mengkom en kneed ze ca 10 minuten met de hand tot een egaal, elastisch deeg of laat daarvoor geschikte keukenapperatuur dat voor je doen.

Doe het deeg in een met wat olie ingevette kom en bedek die met plastic folie. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het volume nagenoeg verdubbeld is (ca 45 minuten).
 
Verdeel het gerezen deeg in 4 even grote porties en vorm er bolletjes van. Laat de bolletjes deeg afgedekt (b.v. met een theedoek) 20 minuten narijzen.
 
Verhit in een koekenpan een laagje plantaardige olie (2 1/2 cm hoog) tot een temperatuur van 175 C.  

Rol de bolletjes deeg uit tot cirkels met een doorsnede van 20 cm. Maak wat inkepingen in het midden van de rondjes on te voorkomen dat ze zich opblazen bij het bakken.
Bak 1 langos tegelijkertijd geel/bruinkleurig (ca 2 minuten per kant) .
Serveer ze warm, al dan niet met een topping naar keuze.

Je kunt langos inwrijven met gehalveerde teentjes knoflook en er nog wat zout opstrooien, ook kun je ze voorzien van een flinke "dollop" zure room met gehakte dille of ze bestooien met geraspte  kaas (emmental, gruyère) et cetera. Er zijn ook zoete varianten, zoals langos bestrooid met suiker of kaneelsuiker.


Info


Langos werd eeuwen geleden in Hongarije geïntroduceerd door de Turken tijdens de bezetting van het land. Vandaag de dag is langos populair "street and fair food", vooral de knoflook-zout variant.

Soms wordt aan het langosdeeg wat karweizaad toegevoegd.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________