R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 LAHMAJOON
Armeense pizza, 10 à 12 stuks






voor het deeg:
1 tl droge gist
1/2 tl suiker
1/2 kop lauwwarm water
3 koppen tarwebloemn
1/2 tl zout
1 el olijfolie

voor de topping:
olijfolie voor het bestrijken van het deeg
1 el boter
2 tenen knoflook, geperst
1 grote ui, geraspt
1 tomaat, ontveld en fijngehakt
zout naar smaak
1 à 2 tl suiker
350 à 500 g lamsgehakt
2 el tomatenpuree
1 tl rode pepervlokken
het sap van een grote citroen
een groene paprika, heel fijn gesneden
1 jalapenopeper, fijngesneden
1 kop platte peterselie, fijngesneden
1 kop munt, fijngesneden
1 tl komijn
1 tl paprika


Bereiding

Meng de gist, de suiker en het lauwwarme water in een kommetje. Laat het mengsel 10 minuten ongemoeid.

Werk het gistmengsel door de bloem. Kneed de massa en voeg zoveel water toe als nodig is voor de vorming van een soepel, egaal deeg.

Maak een bol van het deeg en leg die in een met olie ingewreven kom. Draai de bol rond zodat die helemaal bedekt wordt met een dun laagje olie.
Bedek de kom met een vochtige theedoek of met plastic folie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld is (ca 60 minuten).

Kneed het deeg even door en verdeel het vervolgens in 10 of 12 gelijke stukken. Maak er bolletjes van. Bedek ze met een vochtige doek.

Verwarm de oven voor op 225 C.

Verhit de boter in een koekenpannetje en sauteer er de ui en de knoflook in tot de stukjes ui glazig zijn. Neem het pannetje van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

Doe de ontvelde tomaat, de paprika, de peper, de peterselie en de munt in de foodprocessor en pulseer een paar keer kort. Niet meer want dan krijg je een onherkenbare moes.

Doe alle ingrediënten voor de topping, inclusief het gehakt, in een grote kom en meng ze.

Neem een bolletje deeg en rol het uit tot een cirkel met een dikte van ca 2 mm.
Leg de deegcirkel op een met olijfolie bestreken bakplaat.
Bestrijk de deegcirkel zelf ook met olijfolie. Herhaal deze werkwijze voor de rest van de bolletjes.

Schep op iedere deeglapje 2 à 3 eetlepels topping. Spreid de topping in een dun egaal laagje over de deegrondjes uit.

Gebruik om tempo te maken meerdere bakplaten.
Bak de "pizza's" tot de randen krokant zijn en het midden nog zacht is (ca 10 minuten).
Leg gebakken pizza's naast elkaar en bedek ze met een vochtige doek zodat ze niet té krokant of hard worden.

Je kunt aan de "pizza's" nog van alles toevoegen, bijvoorbeeld peterselie, schijfjes komkommer, reepjes zoete ui, sla, citroensap of, zoals mijn beide zoons preferen, rucola en knoflooksaus.

Rol de pizza's op en serveer ze of laat ieder ze naar hartelust verder "aankleden" en ze zelf oprollen.


Info

Lahmajoon is de Armeense variant van Turkse lachmacun.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________