4



























































R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E
 

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
KROKANTE PARMEZAANFRIET
aardappelbijgerecht, 4 p., Nederland

1 k kruimige, bij vookeur grote aardappels
100 g parmezaan,  geraspt
50 g allesbinder
5 g zout of meer of minder naar smaak
2 el peterselie, fijngehakt
zonnebloemolie voor het frituren
zout

optioneel:
2 à 3 tl truffelolie


Bereiding


Schil de aardappels. Snijd ze in plakken van 1 cm dik of 1 1/2 cm voor Vlaamse frieten. Snijd de plakken in staafjes van 1 of 1 1/2 cm in het vierkant.

Dompel de frieten in een met ruim water gevulde kom. Laat ze daar 5 à 10 minuten in liggen. Giet het water met het zetmeel dat vrijgekomen is af en spoel de frieten een keer na.
Droog de frieten goed in een theedoek of met keukenpapier.

Doe de frieten in een kom en strooi er zout en de allesbinder over. Hussel de frieten tot ze er allen mee bedekt zijn (zie info).

Verhit de frituurolie tot 140 C en bak er de frieten 5 minuten in voor.
 
Verhoog na een half uurtje de temperatuur van de olie naar 180 C en bak er de friet goudbruin in af.
De tijd kan variëren van 3 minuten tot een minuut of 5.  Stop het frituren als de frieten goed op kleur zijn.

Laat de frieten kort uitlekken en strooi er dan de helft van de parmezaan en de peterselie en eventueel een paar theelepels truffelolie over.

Verdeel de friet over 4 borden of doe ze in een schaal en bestrooi ze met de rest van de parmezaan en de peterselie.


Info


De allesbinder onttrekt water aan de frieten waardoor er klontjes aan de buitenkant ontstaan.  Dat maakt de frieten extra krokant bij het frituren.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________