![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
KROEUNG
marinade/specerijenpasta, Cambodja
4 à 5 stengels citroengras 4 tenen knoflook, fijngehakt 4 sjalotjes, fijngehakt 2 1/2 cm (ca 30 g) verse galangal, fijngehakt 2 1/2 cm (ca 30 g) verse geelwortel, fijngehakt 4 kaffir lime-blaadjes, in smalle reepjes gesneden of..... de rasp van 1/4 kaffir lime 1 tl zout Bereiding Verwijder de buitenste bladeren van de stengels citroengras, snijd de stengels -alleen het onderste gedeelte- heel fijn. Als je een vijzel gebruikt, begin dan met de harde(re) ingrediënten, eerst het citroengras, voeg even later de verse galangal toe, dan de kaffir limeblaadjes, de verse geelwortel, de knoflook, de sjalotten en het zout, steeds met enige tussenpozen. Vijzel tot je een gladde pasta hebt. Gebruik je een foodprocessor dan kun je beter met de zachtere ingrediënten beginnen. Je zult waarschijnlijk wat water moeten toevoegen om het blenden op gang te krijgen. In de koeling kun je de pasta een beperkt aantal dagen bewaren. Met een dun laagje olie op de pasta blijft de pasta beter versheid behouden. Vries kreoung die je niet snel opmaakt in voor later gebruik. Kroeung is de basis van veel Khmer-gerechten, zoals gegrilde vis- en roerbakgerechten, curries, soepen.... De kroeung zoals die in dit recept wordt beschreven wordt in Cambodja "gele" kroeung genoemd. Gele kroeung is de basis voor andere kroeungs zoals "rode" kroeung (rood door de toevoeging rode chilipeper) en "groene" kroeung (groen door de vervanging van de stengels citroengras door het bovenste groene bladerige gedeelte van citroengras).
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |