|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| hoofdgerecht, 4 p., België 1 k konijnenvlees, in stukken 200 g gerookt spek, in blokjes 2 flesjes wat zoet, donker Belgisch bier 250 g gedroogde pruimen, ontpit en in grove stukken gesneden 4 sjalotjes, fijngehakt 2 takjes tijm 2 blaadjes laurier 3 à 4 el bloem 4 dl gevogelte- of wildbouillon boter 1 à 2 el bruine suiker 1 à 2 el witte wijnazijn versgemalen zwarte peper en zeezout Bereiding Laat de in stukken gesneden pruimen een paar uur weken in lauw water. Wrijf de stukken konijn in met zout en peper. Verhit wat boter in een braadpan en bak er de stukken vlees in gedeeltes in aan. Bak de spekblokjes in het achtergebleven vet krokant en fruit er de sjalotjes in. Laat de spekblokjes en sjalotjes uitlekken op keukenpapier. Giet het achtergebleven vet weg en laat opnieuw wat boter in de pan smelten. Doe de stukken konijn weer in de pan en bestrooi ze met de bloem. Zorg dat de bloem zich mengt met het aanwezige vet. Voeg de tijm en laurier toe en blus het geheel met het bier. Vul de inhoud van de pan met zoveel bouillon aan dat de stukken konijn ermee bedekt worden. Breng het geheel aan de kook en voeg de sjalotjes en het spek toe. Laat het vlees op laag vuur 1 1/2 a 1 3/4 uur sudderen tot het helemaal gaar is. Het is gaar als het gemakkelijk van het bot loskomt. Verwijder de takjes tijm en de blaadjes laurier. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Kook de saus op hoog vuur in en bind die met wat maizena. Breng de saus op smaak met suiker, azijn en peper en zout. Doe het vlees terug in de pan. Giet de pruimen af en voeg ze toe aan de saus. Laat het geheel nog 5 minuten sudderen. Deze heerlijke Vlaamse klassieker op grootmoeders wijze wordt gewoonlijk geserveerd met gekookte of gebakken aardappels of aardappelpuree en appelmoes. Zonder ook maar iets op grootmoeders konijn aan te merken, zou ik er zeker een groente aan toevoegen, spruitjes bijvoorbeeld of één of andere koolbereiding. naar boven
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|