R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
KONIJN MET PRUIMEN IN BIER
hoofdgerecht, 4 p., België





1 k konijnenvlees, in stukken
200 g gerookt spek, in blokjes
2 flesjes wat zoet, donker Belgisch bier
250 g gedroogde pruimen, ontpit en in grove stukken gesneden
4 sjalotjes, fijngehakt
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
3 à 4 el bloem
4 dl gevogelte- of wildbouillon
boter
1 à 2 el bruine suiker
1 à 2 el witte wijnazijn
versgemalen zwarte peper en zeezout


Bereiding


Laat de in stukken gesneden pruimen een paar uur weken in lauw water.

Wrijf de stukken konijn in met zout en peper.
Verhit wat boter in een braadpan en bak er de stukken vlees in gedeeltes in aan.
Bak de spekblokjes in het achtergebleven vet krokant en fruit er de sjalotjes in.

Laat de spekblokjes en sjalotjes uitlekken op keukenpapier.

Giet het achtergebleven vet weg en laat opnieuw wat boter in de pan smelten.
Doe de stukken konijn weer in de pan en bestrooi ze met de bloem. Zorg dat de bloem zich mengt met het aanwezige vet.

Voeg de tijm en laurier toe en blus het geheel met het bier.
Vul de inhoud van de pan met zoveel bouillon aan dat de stukken konijn ermee bedekt worden.
Breng het geheel aan de kook en voeg de sjalotjes en het spek toe.

Laat het vlees op laag vuur 1 1/2 a 1 3/4 uur sudderen tot het helemaal gaar is. Het is gaar als het gemakkelijk van het bot loskomt.

Verwijder de takjes tijm en de blaadjes laurier.
Neem het vlees uit de pan en houd het warm.

Kook de saus op hoog vuur in en bind die met wat maizena.
Breng de saus op smaak met suiker, azijn en peper en zout.

Doe het vlees terug in de pan.
Giet de pruimen af en voeg ze toe aan de saus.

Laat het geheel nog 5 minuten sudderen.


Info


Deze heerlijke Vlaamse klassieker op grootmoeders wijze wordt gewoonlijk geserveerd met gekookte of gebakken aardappels of aardappelpuree en appelmoes.
Zonder ook maar iets op grootmoeders konijn aan te merken, zou ik er zeker een groente aan toevoegen, spruitjes bijvoorbeeld of één of andere koolbereiding.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________