R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E
kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
KOFTA BI TAHINI

gehakt(balletjes) en aardappels in tahinisaus, 4 p., Jordanië

voor het gehakt:
500 g rundergehakt
1 ui, heel fijngesneden
1 kop peterselie, fijngehakt
1 tomaat, fijngesneden
2 el olijfolie
1/2 tl zout
1 tl allspice
een snuf kardamom

voor de bovenlaag:
aardappels, in duffe schijfjes gesneden

voor de tahinisaus:
1 kop tahini
het sap van 2 citroenen
1/2 tl zout
4 koppen gekookt water, 1 kop kan vervangen worden door yoghurt of sinaasappelsap
optioneel: gedroogde munt


bereiding


Meng de peterselie, ui, tomaat, olijfolie, zout, allspice, kardamom en het gehakt.

Verwarm de oven voor (180 C).

Leg het gehaktmengsel in één laag in een ruime bakvorm.
Duw met je vingertoppen (ondiepe) holtes in de gehaktlaag, dan kunnen de smaken van de saus beter oppgenomen worden.
Bak het gehakt 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Bak, kook, of frituur de aardappelschijfjes tot ze halfgaar zijn.

Neem de bakvorm uit de oven en leg de aardappelschijfjes op de laag gehakt.

Meng de tahini en het citroensap.
Voeg terwijl je roert langzaam het water toe.
Doe de tahinisaus in een pan en verhit die. De saus wordt dan egaler.

Giet de saus over aardappelschijfjes.

Leg een laag aluminiumfolie over de bakvorm. Maak er een paar gaten in zodat de stoom kan ontsnappen.

Verhoog de oventemperatuur naar 220 C.

Zet de bakvorm in de oven (onderste richel) en stel de baktijd in op 35 minuten . Verwijder na 20 minuten de folie.
Is de saus na 35 minuten niet voldoende ingedikt, verleng dan de baktijd met 5 minuten.

Zet de bakvorm nog even onder de grill voor een mooi kleurtje.


info


Alternatieve bereidingswijze: je kunt ook balletjes van het gehakt draaien en die naast elkaar in de bakvorm leggen. Plaats dan de aardappelschijfjes vertikaal, dus op hun zijkant tussen de balletjes in en giet er vervolgens de saus over.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________