R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
KIP SHAWARMA
4 p., Israel





750 g kipfilet
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
zout en peper
8 el tahini
het sap van 2 citroenen
4 el zhug
4 pittabroodjes
1 komkommer, fijngesneden
4 tomaten, fijngesneden
4 ingemaakte augurken, fijngesneden







voor de zhug
:
4 tenen knoflook
2 tl kardamompeulen
1 tl karweizaad (kummel)
2 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
1 flinke bos verse koriander
1 flinke bos peterselie, grof gesneden
2 à 4 groene chilies
het sap van 1 citroen
2 el olijfolie
zout


Bereiding


Voor de zhug.
Blancheer de knoflook 5 minuten in kokend water.

Haal de zaadjes uit de kardamompeulen en vijzel ze fijn.
Voeg het karwijzaad, komijnzaad en korianderzaad toe en vijzel ze mee.

Vroeg de grof gesneden kruiden (koriander, peterselie),  de chilipepers, de geblancheerde en vervolgens gepelde knoflooktenen en wat zout toe en vijzel alles tot een grove pasta.
Roer het citroensap en de olie door de pasta zodat die enigszins vloeibaar wordt.

Verhit de grill voor op de hoogste stand.

Strooi de gemalen komijn, de gemalen koriander, zout en peper over de kipfilets en wrijf ze in het vlees.
Grill de filets aan beide kanten tot ze gaar zijn en goudbruin kleuren (5 minuten of wat langer).

Bereid ondertussen de tahinidressing;
Meng de tahini, het citroensap en wat water. 
Voeg zout naar smaak toe.

Snijd de gegrilde kipfilets in dunne reepjes.

Verwarm de pittabroodjes. Maak een flinke inkeping in de pittabroodjes en verwarm ze (oven, koekenpan).

Vul de pitabroodjes met kip. Schep er wat tahinisaus en shuk over en rond de vulling af met stukjes komkommer, tomaat en augurk.
Knijp er wat citroensap boven uit.






Info


Zhug is een kruidige hete saus uit de Jemenitische keuken.
Joodse Jemenieten brachten het mee naar Israël waar het een populair condiment werd.

Kalkoen shawarma met verschillende sausen en salade is een typisch Israëlisch gerecht dat is uitgegroeid tot streetfood. Het vertikaal aan een spit draaiende kalkoenvlees blijft mals omdat er lamsvet aan toegevoegd is.
Voor "thuis" is kip meer geschikt en zul je met de ovengrill moeten werken in plaats van een langs een grill draaiend spit. Maar ook op deze wijze valt er te genieten van een broodje Israëlische shawarma.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________