R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
KIP MET GROENTE EN SATÉSAUS
4 p., Thailand






500 g kipfilet

voor de satésaus:
125 g geroosterde pinda's (plus wat extra voor de garnering)
1 el koriander, gemalen
1 tl komijn
1 tl sereh (citroengras), gemalen
1 tl laos
6 sjalotjes, fijngesneden
7 teentjes knoflook, fijngesneden
3 gedroogde chili-pepers
1 tl trassi
1 el tomatensaus
1 el suiker
3 1/2 dl kokosmelk
2 el nam pla (thaise vissaus)

voor de groente:
een mix van 600 g groente zoals:
rode ui
sperziebonen of peultjes
broccoliroosjes
wortel
paprika
prei of lente-uitjes
mimi-maiskolfjes (blik)
taugé
champignons
paksoi of Chinese kool
of:
600 g kant en klare Thaise roerbakmix uit groentewinkel of supermarkt.

verder:
zonnebloem of maisolie
250 à 300 g witte rijst of jasmijnrijst
een paar el verse koriander, fijngehakt


Bereiding


De satésaus:
Vijzel de pinda's fijn of maal ze fijn in de keukenmachine. Ga niet te lang door, het mag geen poeder worden.
Meng de ketoembar, djinten, sereh, laos, sjalot, knoflook, chilipeper en trassi.
Voeg er de suiker en de tomatensaus aan toe. Voeg de kokosmelk toe en meng alle ingrediënten goed. Breng het mengsel in een pan aan de kook en voeg dan de gemalen pinda's en de vissaus toe. Roer ales weer goed door elkaar.
Laat de saus in de pan au-bain-marie nog 20 minuten sudderen.

De kip:
Snijd de kipfilets in dunne plakjes.
Maak een marinade van:
gemberwortel, een stukje van 2 cm, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 stengel sereh (alleen het onderste witte deel), zeer fijn gesneden
2 el sojasaus
1 el limoensap
Laat de kipstukjes afgedekt minimaal een uur in de koelkast marineren.
De groenten:
Snijd de ui in ringen en halveer die.
Maak de sperziebonen schoon en breek ze éénmaal of snijd de peultjes schuin in 2 of 3 stukken.
Snijd de broccoli in kleine roosjes en (eventueel) de stronk in plakjes.
Snijd de wortel in de lengte in plakken en daarna in dunne repen.
Snijd de paprika in reepjes
Snijd de champignons in (niet te dunne) schijfjes
Snijd de prei in ringen en de lente-ui in ringetjes
Snijd de paksoi of Chinese kool in repen van 2 centimeter.

Verhit wat olie in een wok en bak daarin de gemarineerde stukjes kip rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de wok. Terzijde zetten.

Zet de rijst op in een pan met ruim, licht gezouten water.

Blancheer de "harde" groente zoals sperziebonen, peultjes, broccoli en wortel etc) 2 à 3 minuten in een pan met ruim water en wat zout.
Schep ze uit de pan en laat ze in koud water afkoelen.
Laat de mini-maïs uitlekken en snijd de kolfjes in de lengte in reepjes.

Verhit de wok opnieuw en voeg nog wat olie toe.
Doe de (goed uitgelekte) groente plus de paprika, broccoli, champignons en mais in de wok en roerbak ze tot bijna beetgaar.
Voeg de "zachte" groente als taugé, paksoi of Chinese kool toe en wok die 1 à 2 minuten mee.
Voeg de gebakken kipfilet aan de groente toe.
Schep alles voorzichtig om en schep het gerercht daarna op een (voorverwarmde) schaal.
Schenk er de pindasaus er over en strooi wat gehakte pinda's over het geheel.
Garneer met wat fijngehakte koriander.


Info


Die bereiding van dit gerecht vraagt nogal wat tijd. Als je die niet hebt, neem je "de korte route" wat in dit geval betekent dat je het gerecht bereidt met een kant en klare Thaise roerbakmix.
Je kunt eventueel ook het marineren van de kip achterwege laten gezien de "spiciness" van de satésaus maar dan moet de nood wel erg groot zijn.
Thaise satésaus is beduidend anders dan de hier meer ingeburgerde Indonesich geinspireerde satésaus, niet alleen qua smaak maar ook qua aanblik. De saus is grover dan de meeste satésauzen en heeft nog duidelijk herkenbare ingrediënten.
De variatie in receptuur voor Thaise satésaus is overigens groot. In veel recepten kom je ook limoensap tegen en tamarinde-pasta. Voeg die zo je wilt aan het recept toe.




naar boven
  Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren

______________