R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 KIP MADRAS
India, 4 p





500 g kipfilet
2 flinke uien, fijngehakt
2 à 3 teentjes knoflook
zout naar smaak
3 el plantaardige olie
een stukje verse gember (3 cm), geraspt
2 el citroensap
de blaadjes van een klein bundeltje verse koriander
een blik tomatenblokjes (gepureerd) of 400 g rijpe verse tomaten (fijngehakt)
100 ml water of kippenbouillon
2 verse groene chilies (met of zonder zaad), fijngesneden
1 tl gemalen koriander
1 tl kurkuma
1 tl chilipoeder
1 tl komijn
2 à 4 kerrieblaadjes
1 tl garam masala


Bereiding


Snijd het vlees in blokjes.
Verhit de olie in een pan en fruit er de uien 5 minuten in.
Voeg de chilies toe, de knoflook en de gember en fruit ze een paar minuten mee.
Voeg vervolgens de kurkuma, komijn, koriander, kerrieblaadjes en chilipoeder toe en fruit ook die even mee.
Kruid de stukjes kip met zout en doe ze bij het uienmengsel in de pan.
Bak de stukjes kip tot ze aan alle kanten goudbruin zijn.
Voeg het water en de gepureerde tomatenblokjes of de gehakte verse tomaten toe en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat de inhoud zo'n 30 minuten garen. Roer regelmatig en voeg water toe als het geheel te droog wordt.

Voeg 1 tl garam masala toe en laat de kip madras nog 10 minuten zonder deksel op de pan pruttelen.
Garneer het gerecht met korianderblaadjes.
Serveer er rijst of knoflook- en koriandernaanbrood bij.


Info


Kerrieblaadjes worden niet altijd genoemd in recepten voor kip madras. Als je er aan kunt komen -ze zijn onder andere te koop in Azatische winkels en een landelijke supermarktketen- zou ik ze omwille van de authenticiteit wel toevoegern.
Garam masala is kant en klaar te koop maar het specerijenmengsel -bestaande uit korianderzaad, komijnzaad, kurkuma/koenjit, zwarte peper, groen kardemomzaad en kruidnagel- is ook gemakkelijk zelf samen te stellen. Zie het betreffende recept op deze site.
Madras gerechten moeten behoorlijk heet zijn. Maak een gerecht echter niet heter dan je zélf aangenaam vindt. Als je de zaadjes uit de chili's verwijdert, is de madras een stuk minder heet.




naar boven


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________