R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten







































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
KIPKORMA MET AMANDELEN
hoofdgerecht, 4 à 6 p.,India





1 à 1.2 k kipdelen
5 à 6 teentjes knoflook, grof gehakt
een stukje verse gember, circa 2 1/2 cm
50 g geschaafde amandelen
150 ml water
5 el (pinda)olie
2 laurierblaadjes
8 kardemomzaden, licht geplet
4 kruidnagels
een stukje kaneelstok, circa 2 1/2 cm
1 ui, fijngehakt
1 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1/4 tl chilipoeder
1 el tomatenpuree
3 el room
1 1/4 tl zout
1/2 el garam massala


Bereiding


Doe de knoflook, gember en amandelen in de keukenmachine en voeg er zes eetlepels water aan toe. Maal de ingrediënten tot een gladde pasta.
Verhit de olie in een grote pan.
Voeg er de laurierblaadjes, kardemomzaden, kruidnagels en het kaneelstokje aan toe en laat op hoge temperatuur de smaken en geuren vrij komen.
Voeg de ui toe en bak die een paar minuten mee. Temper de warmtebron wat.
Voeg de pasta toe en bak die onder voortdurend roeren 3 à 4 minuten mee.
Voeg komijn, koriander en chilipoeder toe. Bak ze een halve minuut mee.
Voeg de tomatenpuree toe en na een minuut het zout, de garam masala, de room en de rest van het water. Meng alles goed.
Doe de stukken kip in de pan en schep ze om tot ze aan alle kanten bedekt zijn met de pasta. Bak de kip even stevig aan.
Doe het deksel op de pan, temper de warmtebron en laat de kip 25 minuten zachtjes garen.
Keer de stukken kip tussentijds een paar keer.
Doe de kip in een serveerschaal en giet er de resterende saus over. Verwijder de laurierblaadjes, kardemomzaden, kruidnagels en het kaneelstokje.
Garneer het gerecht met partjes citroen en wat fijngeknipte verse koriander.
Serveer naanbrood en chutney(s) bij kip korma of rijst en een groente.


Info


Korma is een bepaalde manier van stoven, een kooktechniek dus. In het Westen wordt er gewoonlijk een milde Indiase curriesaus mee bedoeld.
In India en Pakistan kan een korma-gerecht echter even goed flink gekruid of "heet" zijn.

Het specerijenmengsel "garam massala" is kant en klaar te koop. Je kunt het ook gemakkelijk zelf samenstellen en aanpassen aan je eigen smaak. Zie het recept "Garam massala" op deze site.

Wil je zelf een chutney maken? Kijk dan eens naar het recept "Mango-chutney" op deze site.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________