R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten






































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________

KIP BIRYANI
4 p., India






voor de marinade:

1 k kippenvlees aan het bot
1 el gemberknoflookpasta
1 tl gemalen koriander
1 kop melk
het sap van een citroen
1 el knoflookpasta
1 tl biryani masala (zie Info)
een snufje zout

voor de verder bereiding:
8 kruidnagels
1 pijpje kaneel
6 (groene) kardamompitten
2 blaadjes laurier
1/2 tl karweizaad
1/8 tl nootmuskaat
1/8 tl mespunt foelie
1 el gemberknoflookpasta
1 tl gemalen koriander
1 tl chilipoeder of meer naar smaak
1 el garam masala
5 à 6 el verse munt, fijngehakt
2 à 3 fijngesneden groene chilipepers
4 à 5 tomaten, in stukjes gesneden
een bos(je) verse koriander
een stukje verse gemberwortel (2 à 3 cm), geraspt
1 kilo basmati of jasmijnrijst
1 kop tomatenpasta (geen saus)
1 kop melk, room of yoghurt

voor de gebakken uien:
8 à 9 middelgrote uien

verder:
olie voor het frituren
3 à 4 el olie voor het bakken
1 el gemberknoflookpasta
1/2 kop melk
een pukje safraan
6 à 7 el geklaarde boter(ghee)
cashew noten, hoeveelheid naar keuze
zout naar smaak

optioneel:
rozijnen en amandelen






Bereiding


Meng de ingrediënten voor de marinade en laat er de delen kip 6 à 12 uur in marineren.
Snijd de uien in (zeer) dunne ringen. Frituur de uiringen in partijen in olie tot ze licht gebruind zijn. Roer voortdurend  voor een egale bruining van de uiringen. Frituur op matige temperatuur om verbranding te voorkomen. Laat de uiringen uitlekken op keukenpapier.

Verhit 3 à 4 el olie in een ruime bakpan. Voeg de blaadjes laurier, de kruidnagels, het kaneelstokje, de kardamompitten, een beetje karweizaad  en een klein beetje nootmuskaat en foelie toe.
Voeg als de geuren vrijkomen 1 el gemberknoflookpasta toe en roer.

Voeg de stukken kip en de marinade toe en draai het vuur hoog zodat een deel van het vocht snel kan verdampen en de kipdelen kunnen garen.
Voeg de gehakte tomaten, de munt, groene chilies, de tl gemalen koriander, de tl chilipoeder en zout toe.
Laat de pan op het vuur staan tot de kipdelen gaar zijn en de saus niet meer waterig is. Voeg dan 1/3 deel van de gefrituurde uien toe en meng ze met de reeds aanwezige ingrediënten. Pan terzijde zetten.

Kook de rijst in ruim, goed gezouten water met toevoeging van een pijpje kaneel, een paar kardamompitten, een paar kruidnagels en de rest van het karweizaad.
Verkort de kooktijd van de rijst (zie de verpakking) met 1/4 deel. De rijst mag nog niet gaar zijn in dit stadium.
Giet de rijst af en spreid die op een schoon oppervlak uit, zodat die snel kan afkoelen. Verwijder de specerijen.

Hak de korianderblaadjes fijn.
Kook de melk en voeg de verpulverde saffraan toe.
Bak de cashewnoten - eventueel met toevoeging van rozijnen en amandelen - in een deel van de geklaarde boter goudbruin.

Neem een pan met zware bodem - bij voorkeur met een antikleeflaag - en vet de bodem in met wat geklaarde boter.
Schep een laagje rijst in de pan en daarop een laagje kip.
Schep een laagje gefrituurde uiringen op de kip.
Strooi een laagje fijngehakte korianderblaadjes over de uiringen..

Herhaal dit patroon en rond het geheel af met een laagje rijst.
Leg de overgebleven uiringen op de rijst en strooi er de cashewnoten (rozijnen, amandelen) over.
Giet de saffraanmelk over de biriyani en tenslotte de rest van de ge klaarde boter (een beetje aan de zijkant en een beetje erboven op).
Doe het deksel op de pan. Het deksel moet goed sluiten, er mag geen stoom ontsnappen. Dek de pan daarvoor af met een stevige folie voor je het deksel plaatst.
Als je chapati of naan bakt voor bij de kip biryani, kun je ook wat van het deeg gebruiken (op de rand van de pan aan brengen) als verzegeling.

Zet de pan op een pit met de laagste stand. Gebruik een onderzetplaatje om de pan niet in rechtstreeks contact met het vuur te laten komen. Laat de pan een uur zo staan.

Serveer een gekoelde raita bij biryani, frisse tomaat, komkommer et cetera.






Info


Biryani is een van de meest smaakvolle en aromatische rijstschotels van India. Je hebt er flink wat ingrediënten voor nodig en de bereiding vraagt flink wat tijd en aandacht. Maar het resultaat is ernaar. 

Voor wie biryani masala, dat wil zeggen het specerijenmengsel voor het gerecht, zelf wil samenstellen volgt hier het recept. Je hebt nodig:
1 middelgroot gedroogd laurierblad
2 gedroogde rode chilipepers
een klein stukje foelie
een stukje (5 cm) kaneelstok
4 à 5 kruidnagels
1 peul (zwarte) kardamom
1 steranijs
3 à 4 peulen groene kardamom
1 tl geroosterd komijnzaad
1/2 tl zwarte peperkorrels
1/4 tl venkelzaad
1/4 tl ajwain (eventueel vervangen door karweizaad en tijm)





Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________