![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| 4 p., India ![]() voor de marinade: 1 k kippenvlees aan het bot 1 el gemberknoflookpasta 1 tl gemalen koriander 1 kop melk het sap van een citroen 1 el knoflookpasta 1 tl biryani masala (zie Info) een snufje zout voor de verder bereiding: 8 kruidnagels 1 pijpje kaneel 6 (groene) kardamompitten 2 blaadjes laurier 1/2 tl karweizaad 1/8 tl nootmuskaat 1/8 tl mespunt foelie 1 el gemberknoflookpasta 1 tl gemalen koriander 1 tl chilipoeder of meer naar smaak 1 el garam masala 5 à 6 el verse munt, fijngehakt 2 à 3 fijngesneden groene chilipepers 4 à 5 tomaten, in stukjes gesneden een bos(je) verse koriander een stukje verse gemberwortel (2 à 3 cm), geraspt 1 kilo basmati of jasmijnrijst 1 kop tomatenpasta (geen saus) 1 kop melk, room of yoghurt voor de gebakken uien: 8 à 9 middelgrote uien verder: olie voor het frituren 3 à 4 el olie voor het bakken 1 el gemberknoflookpasta 1/2 kop melk een pukje safraan 6 à 7 el geklaarde boter(ghee) cashew noten, hoeveelheid naar keuze zout naar smaak optioneel: rozijnen en amandelen ![]() Bereiding Meng de ingrediënten voor de marinade en laat er de delen kip 6 à 12 uur in marineren. Snijd de uien in (zeer) dunne ringen. Frituur de uiringen in partijen in olie tot ze licht gebruind zijn. Roer voortdurend voor een egale bruining van de uiringen. Frituur op matige temperatuur om verbranding te voorkomen. Laat de uiringen uitlekken op keukenpapier. Verhit 3 à 4 el olie in een ruime bakpan. Voeg de blaadjes laurier, de kruidnagels, het kaneelstokje, de kardamompitten, een beetje karweizaad en een klein beetje nootmuskaat en foelie toe. Voeg als de geuren vrijkomen 1 el gemberknoflookpasta toe en roer. Voeg de stukken kip en de marinade toe en draai het vuur hoog zodat een deel van het vocht snel kan verdampen en de kipdelen kunnen garen. Voeg de gehakte tomaten, de munt, groene chilies, de tl gemalen koriander, de tl chilipoeder en zout toe. Laat de pan op het vuur staan tot de kipdelen gaar zijn en de saus niet meer waterig is. Voeg dan 1/3 deel van de gefrituurde uien toe en meng ze met de reeds aanwezige ingrediënten. Pan terzijde zetten. Kook de rijst in ruim, goed gezouten water met toevoeging van een pijpje kaneel, een paar kardamompitten, een paar kruidnagels en de rest van het karweizaad. Verkort de kooktijd van de rijst (zie de verpakking) met 1/4 deel. De rijst mag nog niet gaar zijn in dit stadium. Giet de rijst af en spreid die op een schoon oppervlak uit, zodat die snel kan afkoelen. Verwijder de specerijen. Hak de korianderblaadjes fijn. Kook de melk en voeg de verpulverde saffraan toe. Bak de cashewnoten - eventueel met toevoeging van rozijnen en amandelen - in een deel van de geklaarde boter goudbruin. Neem een pan met zware bodem - bij voorkeur met een antikleeflaag - en vet de bodem in met wat geklaarde boter. Schep een laagje rijst in de pan en daarop een laagje kip. Schep een laagje gefrituurde uiringen op de kip. Strooi een laagje fijngehakte korianderblaadjes over de uiringen.. Herhaal dit patroon en rond het geheel af met een laagje rijst. Leg de overgebleven uiringen op de rijst en strooi er de cashewnoten (rozijnen, amandelen) over. Giet de saffraanmelk over de biriyani en tenslotte de rest van de ge klaarde boter (een beetje aan de zijkant en een beetje erboven op). Doe het deksel op de pan. Het deksel moet goed sluiten, er mag geen stoom ontsnappen. Dek de pan daarvoor af met een stevige folie voor je het deksel plaatst. Als je chapati of naan bakt voor bij de kip biryani, kun je ook wat van het deeg gebruiken (op de rand van de pan aan brengen) als verzegeling. Zet de pan op een pit met de laagste stand. Gebruik een onderzetplaatje om de pan niet in rechtstreeks contact met het vuur te laten komen. Laat de pan een uur zo staan. Serveer een gekoelde raita bij biryani, frisse tomaat, komkommer et cetera. ![]() Biryani is een van de meest smaakvolle en aromatische rijstschotels van India. Je hebt er flink wat ingrediënten voor nodig en de bereiding vraagt flink wat tijd en aandacht. Maar het resultaat is ernaar. Voor wie biryani masala, dat wil zeggen het specerijenmengsel voor het gerecht, zelf wil samenstellen volgt hier het recept. Je hebt nodig: 1 middelgroot gedroogd laurierblad 2 gedroogde rode chilipepers een klein stukje foelie een stukje (5 cm) kaneelstok 4 à 5 kruidnagels 1 peul (zwarte) kardamom 1 steranijs 3 à 4 peulen groene kardamom 1 tl geroosterd komijnzaad 1/2 tl zwarte peperkorrels 1/4 tl venkelzaad 1/4 tl ajwain (eventueel vervangen door karweizaad en tijm)
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|