|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| gefermenteerde groenten, Korea voor ongeveer 2 liter: 900 g Chinese kool 1 rettich (daikon) of meerdere rode radijsjes 1 à 2 wortels uien en/of preien, bosuitjes of sjalotjes: zoveel als je wilt 6 à 8 tenen knoflook of meer naar smaak 5 à 6 el geraspte verse gember of meer naar smaak gedroogde pepervlokken 3 el hondashi (Japanse visbouillonpoeder) of.... een handvol gedroogde bonitovlokken, verkruimeld zout: 1 el op 1 kop water optioneel: zeewier, in stukken gebroken of gknipt Bereiding Snijd de Chinese kool in repen van 2 1/2 cm. Snijd de daikon (rettich) in rechthoeken met een dikte van 5 à 6 milimeter (lengte ca 4 cm, breedte ca 2 centimeter). Snijd de wortels julienne of in dunne schijfjes. Snijd de bosuitjes diagonaal in stukjes. Doe alle fijngemaakte groenten in een grote glazen of aardewerken kom. Voeg 4 koppen water (960 ml) waarin 4 eetlepels zout zijn opgelost toe. Voeg meer water en zout toe als de groenten er niet helemaal door bedekt worden. Laat het mengsel 12 uur buiten de koelkast staan. Rasp de gember, pers de knoflook, snijd de bosui(tjes) fijn, snijd de verse chili's fijn als je die gebruikt in plaats van chilivlokken en meng ze met de hondashi of verkruimelde bonitovlokken of eventueel visbouillon. Maak er een pasta van. Giet de kom met groenten af. Bewaar het afgietsel. Meng de groenten met de pasta. Doe het mengsel in een grote glazen pot/weckfles van 2 liter inhoud of in 2 glazen potten van 1 l inhoud. Druk de groenten aan en voeg zoveel van het pekelwater toe als nodig is om ze ermee te bedekken. Plaats een gewicht op de groenten, b.v. een met water gevulde plastic ritszak. Zet de potten op een dienblad zodat eventueel tijdens het fermenteren over de rand druipend vocht opgevangen wordt. Je kunt de groenten in de keuken laten fermenteren en dagelijks ruiken en proeven of de specifieke kimchee-smaak zich heeft ontwikkeld (reken op een dag of 7) en de kimchee vervolgens met het deksel op de pot in de koelkast zetten. Je kunt de groenten ook laten fermenteren in een koelere ruimte. Het fermenteren verloopt dan langzamer maar de kimchee ontwikkelt dan meer complexe smaken. De groenten in gesloten potten laten fermenteren kan ook. Die moet je dan wel elke dag even open maken om het gas dat tijdens de fermentatie vrijkomt te laten ontsnappen. Je kunt kimchee lang in de koelkast bewaren. Als de kimchee zoet of naar alcohol gaat ruiken moet je die niet meer consumeren. Kimchee is in de meest basale vorm Chinese kool gefermenteerd met knoflook, peper, zout en gember. Al naar gelang de voorkeur kunnen daar ingrediënten aan toegevoegd worden, gewoonlijk zijn dat één of andere soort radijs, wortels, lente-ui en/of ui, vis in één of andere vorm - gedroogde verkruimelde vis, visbouillon, vissaus of Hondashi- en zeewier. Hondashi: dashi is in essentie een bouillon gemaakt van gedroogde kelp (kombu) ofwel zeewier en gedroogde skipjacktonijn (bonito). Hon-dashi ("hon" betekent zoiets als "the real thing") is gemakkelijk te verwerken omdat het als een geconcenteerd produkt -te vergelijken met bouillonblokjes- te koop is. Standaard hondashi bevat echter niet de kelp-component. Voeg in dat geval kombu toe, laat die even meekoken en vervolgens afkoelen. Hondashi smaak niet vissig, eerder zoet en mildgerookt.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|