R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten









































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 KIMCHEE
gefermenteerde groenten, Korea




voor ongeveer 2 liter:

900 g Chinese kool
1 rettich (daikon) of meerdere rode radijsjes
1 à 2 wortels
uien en/of preien, bosuitjes of sjalotjes: zoveel als je wilt
6 à 8 tenen knoflook of meer naar smaak
5 à 6 el geraspte verse gember of meer naar smaak
gedroogde pepervlokken
3 el hondashi (Japanse visbouillonpoeder) of....
een handvol gedroogde bonitovlokken, verkruimeld
zout: 1 el op 1 kop water

optioneel:
zeewier, in stukken gebroken of gknipt


Bereiding


Snijd de Chinese kool in repen van 2 1/2 cm.
Snijd de daikon (rettich) in rechthoeken met een dikte van 5 à 6 milimeter (lengte ca 4 cm, breedte ca 2 centimeter).
Snijd de wortels julienne of in dunne schijfjes.
Snijd de bosuitjes diagonaal in stukjes.

Doe alle fijngemaakte groenten in een grote glazen of aardewerken kom.
Voeg 4 koppen water (960 ml) waarin 4 eetlepels zout zijn opgelost toe. Voeg meer water en zout toe als de groenten er niet helemaal door bedekt worden. Laat het mengsel 12 uur buiten de koelkast staan.

Rasp de gember, pers de knoflook, snijd de bosui(tjes) fijn, snijd de verse chili's fijn als je die gebruikt in plaats van chilivlokken en meng ze met de hondashi of verkruimelde bonitovlokken of eventueel visbouillon. Maak er een pasta van.

Giet de kom met groenten af. Bewaar het afgietsel.
Meng de groenten met de pasta.
Doe het mengsel in een grote glazen pot/weckfles van 2 liter inhoud of in 2 glazen potten van 1 l inhoud. Druk de groenten aan en voeg zoveel van het pekelwater toe als nodig is om ze ermee te bedekken.
Plaats een gewicht op de groenten, b.v. een met water gevulde plastic ritszak.
Zet de potten op een dienblad zodat eventueel tijdens het fermenteren over de rand druipend vocht opgevangen wordt.

Je kunt de groenten in de keuken laten fermenteren en dagelijks ruiken en proeven of de specifieke kimchee-smaak zich heeft ontwikkeld (reken op een dag of 7) en de kimchee vervolgens met het deksel op de pot in de koelkast zetten. Je kunt de groenten ook laten fermenteren in een koelere ruimte. Het fermenteren verloopt dan langzamer maar de kimchee ontwikkelt dan meer complexe smaken.

De groenten in gesloten potten laten fermenteren kan ook. Die moet je dan wel elke dag even open maken om het gas dat tijdens de fermentatie vrijkomt te laten ontsnappen.
Je kunt kimchee lang in de koelkast bewaren. Als de kimchee zoet of naar alcohol gaat ruiken moet je die niet meer consumeren.


Info


Kimchee is in de meest basale vorm Chinese kool gefermenteerd met knoflook, peper, zout en gember. Al naar gelang de voorkeur kunnen daar ingrediënten aan toegevoegd worden, gewoonlijk zijn dat één of andere soort radijs, wortels, lente-ui en/of ui, vis in één of andere vorm - gedroogde verkruimelde vis, visbouillon, vissaus of Hondashi- en zeewier.

Hondashi: dashi is in essentie een bouillon gemaakt van gedroogde kelp (kombu) ofwel zeewier en gedroogde skipjacktonijn (bonito).
Hon-dashi ("hon" betekent zoiets als "the real thing") is gemakkelijk te verwerken omdat het als een geconcenteerd produkt -te vergelijken met bouillonblokjes- te koop is. Standaard hondashi bevat echter niet de kelp-component. Voeg in dat geval kombu toe, laat die even meekoken en vervolgens afkoelen. 
Hondashi smaak niet vissig, eerder zoet en mildgerookt.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________