R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
KARIDOPITTA
walnotentaart, 12 p., Griekenland





150 g ongezouten boter
120 g (basterd)suiker
4 eieren, gesplitst
150 g bloem
1 tl bakpoeder
1/2 tl kaneel
4 el brandewijn, cognac of eau de vie
geraspte schil van 1 sinaasappel
250 g walnoten, grof gehakt

optioneel:
1/4 tl kruidnagelgruis

voor de siroop:
250 g suiker
300 ml water
sinaasappel- of citroenrasp
3 à 4 kruidnagels
1 el brandewijn, cognac of eau de vie
2 kaneelstokjes


Bereiding


Smelt de boter, voeg de suiker toe en klop ze tot een romig en luchtig geheel.
Voeg een eidooier toe en klop tot deze opgenomen is. Handel zo ook met de overige 3 eidooiers.
Zeef de bloem en werk er het bakpoeder, de kaneel en (eventueel) het nagelgruis door. Terzijde zetten.

Voeg de cognac, sinaasappelrasp en de gehakte walnoten aan het botermengsel toe.
Verwarm de oven voor op 190 C.
Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig in gedeeltes door het mengsel. Wissel dit af met de toevoeging van de bloem.
Vet een rechthoekige bakvorm  van ongeveer 35 bij 23 centimeter in.
Stort het mengsel in de ovenschaal en strijk het gelijkmatig uit.
Zet de karidopitta in de oven. De baktijd bedraagt 40 minuten.

Bereid ondertussen de siroop. Los de suiker in het water op, voeg citroenrasp (hoeveelheid naar smaak) toe, de kruidnagels, de kaneelstokjes en de sterke drank en laat het mengsel 8 minuten zachtjes koken.
Neem de taart uit de oven. Snijd de taart in de bakvorm in vierkantjes.

Neem de kaneelstokjes en de kruidnagels uit de siroop.
Giet de hete siroop over de nog warme taart en laat die zeker 20 minuten de siroop absorberen.

Haal de karidopitta pas uit de bakvorm als je die wilt gaan serveren.


Info


Een onweerstaanbare Griekse verleiding deze notentaart. Daar moeten de goden de hand in gehad hebben net als in de creatie van baklava, twee fantastische gerechten om de noten in te verwerken die ieder jaar weer rijkelijk uit mijn Juglans regia neerdalen.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________