R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten








































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
KABELJAUW IN VINHO VERDE
kabeljauw in witte wijn, 4 p., Portugal

kabeljauw in vinho verde



600 à 800 g kabeljauwfilet
3 uien
boter
3 el olijfolie
gedroogd bonenkruid
gedroogde marjolijn
gedroogde oregano
6 gepelde tomaten, zaad verwijderd
1 rode paprika
1 groene paprika
20 ontpitte olijven
2 teentjes knoflook, geperst
peper en zout
10 à 15 blaadjes basilicum
1 takje verse tijm
75 cl vinho verde (Portugese witte wijn)


Bereiding


Vet een ovenschaal in met boter.
Snijd de uien in dunne ringen en laat ze op middelhoog vuur in wat boter garen. Gaar ze zonder ze bruin te laten worden.
Leg de gegaarde uiringen in een lage, ruime ovenschaal.
Leg de kabeljauwfilet op de uien. Bestrijk de vis met olijfolie en strooi er bonenkruid, marjolein en oregano naar smaak over.
Zet de schaal in de koelkast en laat de vis een uur marineren.
Ontvel de tomaten en verwijder het zaad. Snijd het vruchtvlees in grove stukken.
Snijd de paprika's in vieren en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten.
Kook de paprika's in wat water beetgaar. Snijd ze vervolgens in reepjes.
Haal de schaal met kabeljauw uit de koelkast en verdeel er de stukken tomaat, de paprikareepjes, de olijven en de knoflook over.
Dompel de basilicumblaadjes en het takje tijm in de wijn zodat ze niet snel verbranden en verdeel ze eveneens over het gerecht.
Verwarm de oven voor op 180 C. Giet zoveel vinho verde bij de vis dat die voor de helft onder staat.
Zet de schaal, afgedekt met aluminiumfolie in de oven. De baktijk bedraagt, afhankelijk van de dikte van de vis 30 à 40 minuten.
Verwijder de folie 15 minuten voor het einde van de baktijd.


Info


Vinho verde, een droge wijn uit de provincie Minho, heeft een betrekkelijk laag alcoholgehalte (circa 10 procent). De wijn past goed bij vis en zeevruchten.
Er is zowel witte als rode vinho verde. Het Portugese 'verde' (groen) slaat dan ook niet op de kleur van de wijn maar op de leeftijd ervan. Groene wijn is wijn die jong gedronken wordt.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________