|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
kabeljauw in witte wijn, 4 p., Portugal 600 à 800 g kabeljauwfilet 3 uien boter 3 el olijfolie gedroogd bonenkruid gedroogde marjolijn gedroogde oregano 6 gepelde tomaten, zaad verwijderd 1 rode paprika 1 groene paprika 20 ontpitte olijven 2 teentjes knoflook, geperst peper en zout 10 à 15 blaadjes basilicum 1 takje verse tijm 75 cl vinho verde (Portugese witte wijn) Bereiding Vet een ovenschaal in met boter. Snijd de uien in dunne ringen en laat ze op middelhoog vuur in wat boter garen. Gaar ze zonder ze bruin te laten worden. Leg de gegaarde uiringen in een lage, ruime ovenschaal. Leg de kabeljauwfilet op de uien. Bestrijk de vis met olijfolie en strooi er bonenkruid, marjolein en oregano naar smaak over. Zet de schaal in de koelkast en laat de vis een uur marineren. Ontvel de tomaten en verwijder het zaad. Snijd het vruchtvlees in grove stukken. Snijd de paprika's in vieren en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Kook de paprika's in wat water beetgaar. Snijd ze vervolgens in reepjes. Haal de schaal met kabeljauw uit de koelkast en verdeel er de stukken tomaat, de paprikareepjes, de olijven en de knoflook over. Dompel de basilicumblaadjes en het takje tijm in de wijn zodat ze niet snel verbranden en verdeel ze eveneens over het gerecht. Verwarm de oven voor op 180 C. Giet zoveel vinho verde bij de vis dat die voor de helft onder staat. Zet de schaal, afgedekt met aluminiumfolie in de oven. De baktijk bedraagt, afhankelijk van de dikte van de vis 30 à 40 minuten. Verwijder de folie 15 minuten voor het einde van de baktijd. Vinho verde, een droge wijn uit de provincie Minho, heeft een betrekkelijk laag alcoholgehalte (circa 10 procent). De wijn past goed bij vis en zeevruchten. Er is zowel witte als rode vinho verde. Het Portugese 'verde' (groen) slaat dan ook niet op de kleur van de wijn maar op de leeftijd ervan. Groene wijn is wijn die jong gedronken wordt.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |