|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
hoofdgerecht, 4., Nederland 600 g rundvlees, in blokjes gesneden 100 g ontbijtspek, in schijfjes 2 el bloem 100 g boter 2 grote uien, fijngesneden 4 zure appels, geschild en in dunne schijfjes gesneden 1 k aardappels melk 2 kruidnagels 2 laurierblaadjes zout en peper 1 runderbouillonblokje 8 jeneverbessen, gekneusd 10 à 15 zilveruitjes uit het zuur 2 1/2 dl rode wijn paneermeel optioneel: een scheut azijn of wat extra zilveruitjes 2 sneetjes ontbijtkoek Bereiding Snijd het vlees in blokjes en bestrooi die met de bloem. Verhit in een braadpan de helft van de boter. Giet er de rode wijn bij en voeg het in wat water opgeloste bouillontablet toe. Laat het vlees op lage temperatuur 1 1/2 uur of langer indien nodig garen. Kruid het vlees met zout en peper. Schil ondertussen de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in 16 à 18 minuten gaar. Maak van 1/3 deel van de aardappels puree. Snijd de uien in stukjes en de appels in schijfjes. Fruit de uien met de appels in wat boter. Voeg na 5 minuten de kruidnagels, laurierblaadjes, zout, zwarte peper, jeneverbessen en zilveruitjes toe en fruit ze een minuut of vijf mee. Schep in een ovenvaste schotel een laagje vlees, dan een laagje uien met appel en dan een laagje gekookte aardappels. Schep daarop weer een laagje vlees en daarop weer een laagje uien met appel. Dek het geheel af met de aardappelpuree. Bedek de aardappelpuree met een laagje ontbijtspek en strooi daar paneermeel over. Snijd de resterende boter in blokjes en verdeel die over de schaal. Verwarm de oven voor op 225 C. Bak de jachtschotel ongeveer 25 minuten of tot de toplaag mooi goudbruin gekleurd is. Info Wat is het verband tussen deze schotel en de jacht? Het rundvlees in ieder geval niet. In principe kunnen echter allerlei vleessoorten en dus ook wild in de schotel verwerkt worden wat het woord meteen een stuk begrijpelijker maakt. Misschien echter was jachtschotel niets anders dan een gerecht dat traditioneel na de jacht geconsumeerd werd en dan komt toch het rund weer in beeld. Het woord wordt ook wel in verband gebracht met een gerecht dat traditioneel op schepen bereid werd. Op koopvaardijschepen schijnt de bemanning, wanneer dat gerecht weer eens op tafel kwam, steevast geschamperd te hebben: “De kok heeft zeker de vleeskamer weer eens aangeveegd”. Dat doet sterk vermoeden dat de kok op jacht ging naar allerlei soorten restvlees en andere kliekjes en die in zijn schotel verwerkte. In deze lezing is de kok dus de jager. Het gerecht kan inderdaad gezien worden als een soort restverwerking van vlees en andere overige waren uit de provisiekamer of kelder. Dat creëert nou niet bepaald het beeld van een culinaire hoogstandje. Maar daar hoeven wij -geen jager, bemanningslid of kok zijnde- ons niks van aan te trekken. Wij halen bij de slager een mooi stukje (biologisch) rundvlees en bedienen ons van verse ingrediënten. Bij ons is dat laagje spek geen camouflage. Wij hebben niets te verbergen onder dat mooi goudbruin gegratineerde korstje! |