R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E
 
kleurrijke wereldgerechten





































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________

JACHTSCHOTEL
hoofdgerecht, 4., Nederland

reeks 515 (141K)



600 g rundvlees, in blokjes gesneden
100 g ontbijtspek, in schijfjes
2 el bloem
100 g boter
2 grote uien, fijngesneden
4 zure appels, geschild en in dunne schijfjes gesneden
1 k aardappels
melk
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
zout en peper
1 runderbouillonblokje
8 jeneverbessen, gekneusd
10 à 15 zilveruitjes uit het zuur
2 1/2 dl rode wijn
paneermeel

optioneel:
een scheut azijn of wat extra zilveruitjes
2 sneetjes ontbijtkoek


Bereiding


Snijd het vlees in blokjes en bestrooi die met de bloem.
Verhit in een braadpan de helft van de boter. Voeg het vlees toe en laat het aan alle kanten bruin kleuren.
Giet er de rode wijn bij en voeg het in wat water opgeloste bouillontablet toe.
Laat het vlees op lage temperatuur 1 1/2 uur of langer indien nodig garen.
Kruid het vlees met zout en peper.

Schil ondertussen de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in 16 à 18 minuten gaar.
Maak van 1/3 deel van de aardappels puree.

Snijd de uien in stukjes en de appels in schijfjes. Fruit de uien met de appels in wat boter.
Voeg na 5 minuten de kruidnagels, laurierblaadjes, zout, zwarte peper, jeneverbessen en zilveruitjes toe en fruit ze een minuut of vijf mee.

Schep in een ovenvaste schotel een laagje vlees, dan een laagje uien met appel en dan een laagje gekookte aardappels.
Schep daarop weer een laagje vlees en daarop weer een laagje uien met appel. Dek het geheel af met de aardappelpuree.
Bedek de aardappelpuree met een laagje ontbijtspek en strooi daar paneermeel over.
Snijd de resterende boter in blokjes en verdeel die over de schaal.

Verwarm de oven voor op 225 C. Bak de jachtschotel ongeveer 25 minuten of tot de toplaag mooi goudbruin gekleurd is.



reeks 515 (141K)


Info


Wat is het verband tussen deze schotel en de jacht? Het rundvlees in ieder geval niet.
In principe kunnen echter allerlei vleessoorten en dus ook wild in de schotel verwerkt worden wat het woord meteen een stuk begrijpelijker maakt.
Misschien echter was jachtschotel niets anders dan een gerecht dat traditioneel na de jacht geconsumeerd werd en dan komt toch het rund weer in beeld.

Het woord wordt ook wel in verband gebracht met een gerecht dat traditioneel op schepen bereid werd. Op koopvaardijschepen schijnt de bemanning, wanneer dat gerecht weer eens op tafel kwam, steevast geschamperd te hebben: “De kok heeft zeker de vleeskamer weer eens aangeveegd”. Dat doet sterk vermoeden dat de kok op jacht ging naar allerlei soorten restvlees en andere kliekjes en die in zijn schotel verwerkte. In deze lezing is de kok dus de jager.
Het gerecht kan inderdaad gezien worden als een soort restverwerking van vlees en andere overige waren uit de provisiekamer of kelder. Dat creëert nou niet bepaald het beeld van een culinaire hoogstandje. Maar daar hoeven wij -geen jager, bemanningslid of kok zijnde- ons niks van aan te trekken. Wij halen bij de slager een mooi stukje (biologisch) rundvlees en bedienen ons van verse ingrediënten. Bij ons is dat laagje spek geen camouflage. Wij hebben niets te verbergen onder dat mooi goudbruin gegratineerde korstje!



                            
naar boven
  Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren

______________