|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
| ||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
gebak/dessert, 6 à 8 p., Ierland 4 eiwitten 225 g basterdsuiker 1 el instant koffiepoeder voor de vulling: 425 ml slagroom 1 el instant koffiepoeder 1 el gezeefd poedersuiker, plus extra 2 el Ierse whiskey optioneel: 50 g pecannoten, middelfijn gehakt Bereiding Verwarm de oven voor op 180 C. Bekleed een lage bakvorm van ca 23 bij 33 centimeter met anti-kleef-bakpapier. Doe de eiwitten in een schone kom en klop het eiwit met een handmixer of met behulp van andere apparatuur op hoge snelheid stijf. Voeg -blijf mixen- in kleine hoeveelheden tegelijk de basterdsuiker toe. Mix tot de suiker is opgelost en het eiwit flink stijf is. Schep de meringue in het bakvorm en strijk die in een egale laag uit. Strooi (optioneel) de gehakte pecannoten over de meringue. Bak de meringue 8 minuten op 180 C en verlaag dan de temperatuur naar 140 C. Bak de meringue nog 15 minuten. Leg een vel bakpapier op je werkblad. Keer behoedzaam de bakvorm met de meringue om op het bakpapier. De kant met de pecannoten dient nu onder te liggen. Pel voorzichtig het bakpapier van de meringue en laat die 10 minuten afkoelen. Bereid de vulling. Klop de slagroom stijf en vouw er met een spatel het instant koffiepoeder, de poedersuiker en de whisky door. Schep het roommengsel op de afgekoelde meringue en strijk het in een egale laag uit. Rol de meringue nu vanuit één van de lange zijdes op. Maak daarbij gebruik van het onderliggende bakpapier, dat je met het oprollen tegelijkertijd lospeutert, zodat het niet in de roulade terecht komt. Leg de meringue-rol met de naad naar beneden op een rechthoekige of ovale serveerschaal en strooi er wat poedersuiker over. Zet de schaal op tafel en portioneer de roulade al naar gelang de wensen van je disgenoten. Het is niet aan te raden de roulade lang van te voren -meer dan een paar uur- te bereiden. Het eiwit zal dan het vocht van de slagroom opzuigen en drabberig worden. Bewaar de roulade in de tussenliggende tijd in de koekast. |