R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten





















































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
INDIASE WORTELSOEP
voorgerecht, 4 à 6 p., India

reeks 515 (141K)



500 g winterpeen of grote wortels
1 grote prei, fijngesneden
2 el zonnebloemolie
1 verse rode peper, zaad en zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
1 1/2 tl gemalen komijn
2 blokjes groentenbouillon
een handvol verse koriander
zout en versgemalen peper
150 ml volle yochurt
75 ml melk

optioneel:
100 g couscous
1 el kurkuma


Bereiding


Verhit de olie in een steelpan en fruit daar de fijngesneden prei in samen met de rode peper en de komijn. Terzijde zetten.
Schil de wortels en snijd ze in stukken.
Doe 1 1/2 liter water, de bouillonblokjes en wat zout in een soeppan. Breng het water aan de kook.
Voeg de wortels toe en laat ze op laag vuur 15 minuten garen.
Voeg het prei-peper-komijnmengsel toe en pureer het geheel met een staafmixer of in de foodprocessor.
Voeg de fijngesneden koriander toe en eventueel nog zout en peper.
Wat mij betreft is de soep nu klaar. Zo smaakt ze voortreffelijk.

Daarmee wijk ik op een paar punten af van het oorspronkelijke recept.
1. Kurkuma wordt voornamelijk gebruikt om kleur te geven aan specerij-mixen (b.v. kerrie) en gerechten. Dat is niet nodig als het een zo fraai oranje gekleurde wortelsoep betreft als deze.
Je kunt kurkuma ook voor de smaak toevoegen. Die is weliswaar mild maar ook wat bitter, zeker als je er een hele eetlepel van gebruikt zoals in dit recept. Dat bittertje vind ik geen aanwinst voor de soep.
2. Wat de soep ook geen goed doet, is naar mijn mening de toevoeging van couscous. Ook al is het maar honderd gram, de smaak verandert er sterk door (aards graanachtig) en de zo zorgvuldig glad gepureerde soep wordt er korrelig en papperig van, wat geen prettig -zoals dat zo fraai heet- mondgevoel oplevert.
Kurkuma zowel als couscous heb ik daarom naar de categorie "optioneel" verbannen.
3. Dan zijn daar nog de yoghurt en de melk. Die doen geen afbreuk aan de soep maar of ze er iets aan toevoegen?

Mijn smaakbeleving is natuurlijk net zo subjectief en betrekkelijk als die van ieder ander. Daarom volgt hier de rest van het recept.

Voeg de kurkuma en couscous aan de soep toe op het moment dat de koriander erbij gaat.
Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes koken.
Doe de melk en de youghurt in een kom en meng er voorzichtig een beetje warme soep door. Herhaal dit een paar keer. Zo voorkom je dat de yochurt gaat schiften door te snelle, plotselinge verhitting.
Giet het mengsel in de pan en laat de soep weer op temperatuur komen.
Garneer de soep met wat korianderblad.


Info


Bij wortels zal niet iedereen meteen hartstochtelijk denken aan wortelsoep of worteltaart. Dit soort gerechten heeeft helaas lang het imago van geitenwollensokken-vegetarisme aangekleefd. Dat verandert gelukkig in een tijd die meer dan voorheen vraagt om het maken van bewuste keuzes met betrekking tot voedsel.
Wortels zijn gezond, ze zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.
Montignac's enthousiasme voor wortels was niet erg groot vanwege hun invloed op de bloedsuikerspiegel. Het is ook altijd wat.

Tenslotte een opmerking over de consistentie van de soep. De soep kan behoorlijk dik uitvallen. Voeg er dan een halve liter of meer water aan toe en een extra bouillonblokje.




Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________