![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
R E C E P T E N G A L E R I E
kleurrijke wereldgerechten |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
| voorgerecht, 4 à 6 p., India ![]() 500 g winterpeen of grote wortels 1 grote prei, fijngesneden 2 el zonnebloemolie 1 verse rode peper, zaad en zaadlijsten verwijderd, fijngesneden 1 1/2 tl gemalen komijn 2 blokjes groentenbouillon een handvol verse koriander zout en versgemalen peper 150 ml volle yochurt 75 ml melk optioneel: 100 g couscous 1 el kurkuma Bereiding Verhit de olie in een steelpan en fruit daar de fijngesneden prei in samen met de rode peper en de komijn. Terzijde zetten. Schil de wortels en snijd ze in stukken. Doe 1 1/2 liter water, de bouillonblokjes en wat zout in een soeppan. Breng het water aan de kook. Voeg de wortels toe en laat ze op laag vuur 15 minuten garen. Voeg het prei-peper-komijnmengsel toe en pureer het geheel met een staafmixer of in de foodprocessor. Voeg de fijngesneden koriander toe en eventueel nog zout en peper. Wat mij betreft is de soep nu klaar. Zo smaakt ze voortreffelijk. Daarmee wijk ik op een paar punten af van het oorspronkelijke recept. 1. Kurkuma wordt voornamelijk gebruikt om kleur te geven aan specerij-mixen (b.v. kerrie) en gerechten. Dat is niet nodig als het een zo fraai oranje gekleurde wortelsoep betreft als deze. Je kunt kurkuma ook voor de smaak toevoegen. Die is weliswaar mild maar ook wat bitter, zeker als je er een hele eetlepel van gebruikt zoals in dit recept. Dat bittertje vind ik geen aanwinst voor de soep. 2. Wat de soep ook geen goed doet, is naar mijn mening de toevoeging van couscous. Ook al is het maar honderd gram, de smaak verandert er sterk door (aards graanachtig) en de zo zorgvuldig glad gepureerde soep wordt er korrelig en papperig van, wat geen prettig -zoals dat zo fraai heet- mondgevoel oplevert. Kurkuma zowel als couscous heb ik daarom naar de categorie "optioneel" verbannen. 3. Dan zijn daar nog de yoghurt en de melk. Die doen geen afbreuk aan de soep maar of ze er iets aan toevoegen? Mijn smaakbeleving is natuurlijk net zo subjectief en betrekkelijk als die van ieder ander. Daarom volgt hier de rest van het recept. Voeg de kurkuma en couscous aan de soep toe op het moment dat de koriander erbij gaat. Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes koken. Doe de melk en de youghurt in een kom en meng er voorzichtig een beetje warme soep door. Herhaal dit een paar keer. Zo voorkom je dat de yochurt gaat schiften door te snelle, plotselinge verhitting. Giet het mengsel in de pan en laat de soep weer op temperatuur komen. Garneer de soep met wat korianderblad. Bij wortels zal niet iedereen meteen hartstochtelijk denken aan wortelsoep of worteltaart. Dit soort gerechten heeeft helaas lang het imago van geitenwollensokken-vegetarisme aangekleefd. Dat verandert gelukkig in een tijd die meer dan voorheen vraagt om het maken van bewuste keuzes met betrekking tot voedsel. Wortels zijn gezond, ze zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Montignac's enthousiasme voor wortels was niet erg groot vanwege hun invloed op de bloedsuikerspiegel. Het is ook altijd wat. Tenslotte een opmerking over de consistentie van de soep. De soep kan behoorlijk dik uitvallen. Voeg er dan een halve liter of meer water aan toe en een extra bouillonblokje.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |
---|