R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten
























































































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
"HOT" EN "SPICY" LAMSCURRY
Sri Lanka


2 k lamsvlees ("forequarter chops")
4 tl chilipoeder
2 tl zout
3 el donkere sojasaus
10 tenen knoflook, fijngesneden
3 el sojaolie
1 tl zwart mosterdzaad
1 tl fenegriekzaad
1 tl kardamomzaad, geplet
een stukje kaneelstok (1 à 2 cm)
1 el gemalen koriander
1 el gemalen komijn
1 takje kerrieblaadjes
1 1/2 ui, fijngesneden
1/2 kop kokosmelk

optioneel:
 2 à 3 repen "rampe" ofwel pandanblad  (zie Info)


Bereiding


Snijd het vlees in eetbare stukken.
Spoel de stukken vlees af en doe ze in een kom.
Voeg chilipoeder, zout en sojasaus toe. Schep het vlees om en laat het op een koele plaats een uur marineren.

Verhit de olie in een pan. Voeg mosterdzaad, fenegriek, kardamom, kaneel, kerrieblaadjes en (optioneel) pandanblad toe en bak ze al roerend even.
Voeg de gemalen koriander en komijn toe en even later het gemarineerde vlees. Bak het vlees aan.
Draai vervolgens het vuur laag en laat het vlees met het deksel op de pan 1 uur sudderen.
Voeg na 30 minuten de fijngesneden ui toe.
Voeg 20 minuten later de kokosmelk toe.
Laat de curry nog 10 minuten sudderen.


Info


"Rampe" is het Sri Lankaanse woord voor een een struik/boom van het genus Pandanus. Pandanblad is -meestal gedroogd- te koop in Aziatische (web)winkels. 
In praktisch iedere kruidentuin in Sri Lanka, Maleisië, Indonesië en Thailand is wel een pandanplant te vinden. De bladeren worden zowel in hartige als zoete gerechten verwerkt.
Rijst wordt gewoonlijk gekookt met 1 reep pandanblad. In curries laat men gewoonljk 2 à 3 repen van het blad meesudderen.




naar boven
size=4 Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________