|
R E C E P T E N G A L E R I E kleurrijke wereldgerechten |
|
||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
Sri Lanka 2 k lamsvlees ("forequarter chops") 4 tl chilipoeder 2 tl zout 3 el donkere sojasaus 10 tenen knoflook, fijngesneden 3 el sojaolie 1 tl zwart mosterdzaad 1 tl fenegriekzaad 1 tl kardamomzaad, geplet een stukje kaneelstok (1 à 2 cm) 1 el gemalen koriander 1 el gemalen komijn 1 takje kerrieblaadjes 1 1/2 ui, fijngesneden 1/2 kop kokosmelk optioneel: 2 à 3 repen "rampe" ofwel pandanblad (zie Info) Bereiding Snijd het vlees in eetbare stukken. Spoel de stukken vlees af en doe ze in een kom. Voeg chilipoeder, zout en sojasaus toe. Schep het vlees om en laat het op een koele plaats een uur marineren. Verhit de olie in een pan. Voeg mosterdzaad, fenegriek, kardamom, kaneel, kerrieblaadjes en (optioneel) pandanblad toe en bak ze al roerend even. Voeg de gemalen koriander en komijn toe en even later het gemarineerde vlees. Bak het vlees aan. Draai vervolgens het vuur laag en laat het vlees met het deksel op de pan 1 uur sudderen. Voeg na 30 minuten de fijngesneden ui toe. Voeg 20 minuten later de kokosmelk toe. Laat de curry nog 10 minuten sudderen. "Rampe" is het Sri Lankaanse woord voor een een struik/boom van het genus Pandanus. Pandanblad is -meestal gedroogd- te koop in Aziatische (web)winkels. In praktisch iedere kruidentuin in Sri Lanka, Maleisië, Indonesië en Thailand is wel een pandanplant te vinden. De bladeren worden zowel in hartige als zoete gerechten verwerkt. Rijst wordt gewoonlijk gekookt met 1 reep pandanblad. In curries laat men gewoonljk 2 à 3 repen van het blad meesudderen.
size=4
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |