I N T E R N A T I O N A A L I N T E R N A T I O N |
R E C E P T E N G A L E R
I E kleurrijke wereldgerechten |
I N T E R N A T I O N A A L I N T E R N A T I O N |
||
---|---|---|---|---|
Internationaal Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________ |
HERTENBIEFSTUK MET CRANBERRYSAUS hoofdgerecht, 4 p 400 ml wildfond (pot) 4 hertenbiefstukken 50 gram boter peper en zout 1/4 tl kaneelpoeder 1 glaasje port 175 g cranberries 125 g kristalsuiker 75 ml water of vruchtensap Bereiding Meng de cranberries, de suiker en het water in een pannetje en breng het mengsel aan de kook. Laat het op laag vuur 15 minuten pruttelen en indikken. Proef de saus. Voeg indien gewenst nog wat suiker toe. Terzijde zetten. Doe de fond en de port in een pannetje en breng de vloeistof aan de kook. Laat het mengsel tot de helft inkoken. Kruid de biefstukken met peper en zout. Verhit iets meer dan de helft van de boter in ruime braadpan. Voor een rosé biefstuk is 4 minuten bakken op hoog vuur -2 minuten aan iedere kant- voldoende. Neem de biefstukken uit de pan en wikkel ze in aluminiumfolie. Giet de ingekookte fond in de braadpan en voeg er de cranberrysaus en het kaneelpoeder aan toe. Breng het mengsel aan de kook en temper vervolgens het vuur. Snijd de rest van de boter in kleine stukjes en meng die al roerend met de saus. Snijd de biefstuk in plakjes en leg ze in een waaiervorm op de borden. Schenk de cranberrysaus over het vlees. Cranberries zijn zuur en wrang en moeten in suiker met wat water gekookt worden om een delicatesse te worden.Cranberries zijn zuur en wrang en moeten in suiker met wat water gekookt worden om een delicatesse te worden. De saus smaakt goed bij wit vlees en bij wild. Voor Amerikanen is de saus onlosmakelijk verbonden met het Thanksgiving-diner (kalkoen met cranberriesaus of -compote). Cranberries groeien in het Noord-Oosten van de Verenigde staten en.... op Terschelling. Daarover doet het volgende verhaal de ronde: omstreeks 1840 vond een strandjutter een aangespoeld vat op het strand. Hij dacht een vat sterke drank gevonden te hebben. Toen hij het in de duinen openmaakte, rolden er bessen uit. Uit teleurstelling schopte hij ze in het rond. De vogels vonden de bessen heerlijk en verspreidden ze verder over het eiland. Dat de cranberry het zo goed doet op Terschelling heeft te maken met de zure en vochtige bodem met wisselende waterstanden, dat is waar de cranberry ofwel moerasbes van nature goed op gedijt. De bes heeft haar naam te danken aan het gebogen steeltje van de bloem, dat lijkt op de nek van een kraanvogel, in het engels "crane". "Craneberry" werd later "cranberry. naar boven
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |