I
N
T
E
R
N
A
T
I
O
N
A
A
L
I
N
T
E
R
N
A
T
I
O
N
R  E  C  E  P  T  E  N  G  A  L  E  R  I  E 

kleurrijke wereldgerechten
I
N
T
E
R
N
A
T
I
O
N
A
A
L
I
N
T
E
R
N
A
T
I
O
N
Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
HERTENBIEFSTUK MET CRANBERRYSAUS
hoofdgerecht, 4 p





400 ml wildfond (pot)
4 hertenbiefstukken
50 gram boter
peper en zout
1/4 tl kaneelpoeder
1 glaasje port
175 g cranberries
125 g kristalsuiker
75 ml water of vruchtensap


Bereiding


Meng de cranberries, de suiker en het water in een pannetje en breng het mengsel aan de kook. Laat het op laag vuur 15 minuten pruttelen en indikken.
Proef de saus. Voeg indien gewenst nog wat suiker toe. Terzijde zetten.
Doe de fond en de port in een pannetje en breng de vloeistof aan de kook. Laat het mengsel tot de helft inkoken.
Kruid de biefstukken met peper en zout.
Verhit iets meer dan de helft van de boter in ruime braadpan. Voor een rosé biefstuk is 4 minuten bakken op hoog vuur -2 minuten aan iedere kant- voldoende.
Neem de biefstukken uit de pan en wikkel ze in aluminiumfolie.
Giet de ingekookte fond in de braadpan en voeg er de cranberrysaus en het kaneelpoeder aan toe. Breng het mengsel aan de kook en temper vervolgens het vuur.
Snijd de rest van de boter in kleine stukjes en meng die al roerend met de saus.
Snijd de biefstuk in plakjes en leg ze in een waaiervorm op de borden. Schenk de cranberrysaus over het vlees.


Info


Cranberries zijn zuur en wrang en moeten in suiker met wat water gekookt worden om een delicatesse te worden.Cranberries zijn zuur en wrang en moeten in suiker met wat water gekookt worden om een delicatesse te worden.
De saus smaakt goed bij wit vlees en bij wild. Voor Amerikanen is de saus onlosmakelijk verbonden met het Thanksgiving-diner (kalkoen met cranberriesaus of -compote).
Cranberries groeien in het Noord-Oosten van de Verenigde staten en.... op Terschelling. Daarover doet het volgende verhaal de ronde: omstreeks 1840 vond een strandjutter een aangespoeld vat op het strand. Hij dacht een vat sterke drank gevonden te hebben. Toen hij het in de duinen openmaakte, rolden er bessen uit. Uit teleurstelling schopte hij ze in het rond. De vogels vonden de bessen heerlijk en verspreidden ze verder over het eiland.
Dat de cranberry het zo goed doet op Terschelling heeft te maken met de zure en vochtige bodem met wisselende waterstanden, dat is waar de cranberry ofwel moerasbes van nature goed op gedijt.
De bes heeft haar naam te danken aan het gebogen steeltje van de bloem, dat lijkt op de nek van een kraanvogel, in het engels "crane". "Craneberry" werd later "cranberry.




naar boven

 Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren

______________