R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten




























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
HARISSA
kruidenmix, Marokko, Algerije, Tunesië

recept 1
200 g verse rode pepers
4 tenen knoflook
1 el gemalen karweizaad
1 el gemalen koriander
1/2 tot 1 el komijn
1/2 el zout
3 1/2 el olijfolie

... of ...

recept 2
1 rode paprika
1/2 tl korianderzaad
1/2 tl komijnzaad
1/2 tl karweizaad
1 1/2 el olijfolie
1 kleine rode ui, grof gehakt
3 tenen knoflook, grof gehakt
3 hete rode chili's, zaad verwijderd en grof gehakt
1 1/2 tl tomatenpuree
2 el versgeperst citroensap
1/2 tl zout

Recept 2 bevat dezelfde specerijen maar ook nog:
paprika, rode ui, tomatenpuree en versgeperst citroensap


Bereiding


recept 1
Snijd de pepers in de lengte door en verwijder het zaad en de zaadlijsten.
Pel de tenen knoflook en doe ze mét de pepers, het karweizaad, de koriander, komijn en het zout in de keukenmachine of het containerdeel van de staafmixer.
Maal de ingrediënten grof.
Voeg de olie toe en maal opnieuw, nu langer, tot de ingrediënten een zachte maar toch vrij stevige pasta vormen.
In een luchtdichte verpakking in de koelkast is (verse) harissa zeker een paar weken houdbaar.

recept 2
Leg de paprika onder een hete (oven)grill. Gril de paprika tot die van binnen zacht is en het vel geblakerd is (ca 25 miniuten). Draai tijdens het grillen de paprika een paar keer om.
Doe de paprika in kommetje en bedek die met clingfilm.
Verwijder als de paprika afgekoeld is het vel, de steelaanzet en het zaad.

Rooster in een matig verhitte droge koekenpan het  koriander, komijn en karweizaad een paar minuten.  Vijzel ze vervogens tot een fijn poeder.

Verhit op middelhoog vuur de olijfolie in een koekenpan en bak er de ui, knoflook en chilies in (10 à 12 minuten)tot het mengsel een donkere kleur heeft en nagenoeg gekarameliseerd is.

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en "blitz"ze tot een pasta
egale pasta. Voeg nog wat olie toe indien nodig.

In een steriele afgesloten verpakking blijf de harissa zeker 2 weken goed.


Info


Harissa is een veel gebruikt kruidenmengsel in Noordafrikaanse keukens.
Het is hier goed verkrijgbaar maar in een handomdraai heb je zelf harissa bereid en die wint het altijd -tenzij je er een potje van maakt- van industriële harissa.



Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________