R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
HAREESEH/HAREESA

Arabische semolinacake, dessert, Jordanië/Midden 0osten

voor de cake:
3 koppen semolina
3/4 kop boter, gesmolten
3/4 kop suiker
1 1/2 tl baksoda
1 kop yoghurt
1/2 kop geblancheerde amandelen of.....
1/2  kop fijngehakte pistachenootjes

voor de siroop:
4 koppen suiker
3 koppen water
het sap van 1/2 kleine citroen
2 tl rozenwater


bereiding


Meng in een grote kom de semolina, de suiker en de boter. Dat gaat het makkelijkst met je handen.

Meng in een andere kom de yoghurt en de baksoda.
Wacht een paar minuten tot de yoghurt in volume (bijna) verdubbeld is.

Schenk de yoghurt boven op het semolinamengsel. Gebruik je handen weer om het geheel te mengen.

Doe het mengsel over in een lage bakvorm of in een pyrex ovenschaal van ca 22 bij 32 centimeter. De cakelaag moet niet hoger zijn dan 2 1/2 centimeter. Gebruik in dat geval een grotere bakvorm.

Verwarm de oven voor (200 C).

"Teken" met een botermesje een diamantvormig of vierkantig patroon aan op de nog te bakken cake. Leg in in het laatste geval op ieder vierkantje een amandel.

Bak de cake tot die een bronsbruine kleur heeft (30 à 45 minuten).

De siroop.
Doe de ingrediënten voor de siroop in een steelpan en breng ze aan de kook.
Verlaag de temperatuur naar middelhoog en laat het geheel 45 à 60 minuten indikken. De siroop is voldoende ingedikt als die aan een metalen lepel blijft kleven.

Laat de siroop flink afkoelen.
 
Giet de afgekoelde siroop over de nog hete cake (ca 10 minuten nadat die uit de oven is genomen), zodat de cake optimaal de siroop kan absorberen.
Strooi indien je de cake niet voorzien hebt van amandelen, fijngehakte pistachenootjes over de cake.


info


In recepten voor hareeseh komt ook nogal eens kokos als ingrediënt voor en wordt de cake zelfs getypeerd als kokoscake. Vervang voor deze variant 1  van de 3 koppen semolina door 1 kop kokosrasp en voeg een ei toe voor de nodige binding.




naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________