R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten



























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
______________
HÁLFMÁNAR

halve maan-biscuits, 20 à 24 stuks, IJsland


180 g tarwebloem
1 tl bakpoeder
1/2 tl gemalen kardamom
110 g ongezouten boter
65 g basterdsuiker
1/2 ei
1 tl citroensap
ijswater

voor de vulling:
120 g ontpitte pruimen
120 ml water

optioneel:
 een beetje kaneel
1 el cognac
1 eetlepel cognac


Bereiding


Meng de bloem, het bakpoeder en de kardamom.

Werk de boter door het mengsel tot het broodkruim lijkt.

Werk er de suiker door.

Voeg het ei, citroensap en 1 eetlepel ijswater toe.
Werk het mengsel door het "kruim" en maak er met zo weinig mogelijk kneden een samenhamgend bolvormig deeg van.
Wikkel er plastic folie om en leg de bol deeg in de koelkast.
Koel het deeg zeker een uur.

Hak de pruimen en doe ze in een steelpannetje samen met het water en (optioneel) de kaneel.
Kook het pruimenmengsel tot het een tamelijk droog geheel is.

Neem het pannetje van de hittebron en voeg (optioneel) de cognac toe.

Pureer het pruimenmengsel en laat het helemaal afkoelen.

Verwarm de oven voor(190 C) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het deeg uit tot een dikte van 2 1/2 milimeter.
Snijd er rondjes(diameter 8 centimeter) uit

Schep 1 opgehoopte tleelepel vulling op het midden van een rondje.
Maak de randen van het rondje vochtig en vouw de ene helft van het deeg over de andere helft.
Druk de randen licht samen en leg het halve maantje op de bakplaat.
Ga zo veder.

Bak de hálfmánar goudkleurig (10 à 15 minuten).
Laat ze afkoelen op een draadrek.


Info











naar boven
Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________