R E C E P T E N G A L E R I E
| kleurrijke wereldgerechten
|
Internationaal | Landen: Afghanistan Algerije Angola Argentinië Armenië Australië België Bolivia Brazilië Bulgarije Cambodja Canada Caraïben Chili China Colombia Cuba Denemarken Duitsland Egypte Engeland Filipijnen Finland Frankrijk Georgië Ghana Griekenland Guatemala Honduras Hongarije Ierland IJsland India Indonesië Irak Iran Israël Italië Japan Jordanië Kazachstan Kenia Korea Kroatië Libanon Maleisië Marokko Mexico Nederland Nepal Nicaragua Nigeria Noorwegen Oekraïne Oostenrijk Pakistan Paraguay Peru Polen Portugal Roemenië Rusland Saoedi-Arabië Schotland Senegal Spanje Sri Lanka Suriname Tanzania Thailand Tibet Tsjechië Tunesië Turkije Venezuela Verenigde Staten Vietnam Zuid-Afrika Zweden Zwitserland ______________
|
GRIWECHE
gefrituurde gevlochten deeghapjes, Algerije 500 g bloem 150 g gesmolten boter 1 ei, losgeklopt 1 el suiker 1 tl bakpoeder een beetje zout 1 el oranjebloesemwater 1 el azijn verder: oilie voor het frituren voor de garnering: honing sesamzaad
Bereiding
Meng de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout in een grote kom. Voeg de gesmolten boter toe en werk deze met je handen door het bloemmengsel. Voeg het losgklopte ei, het oranjebloesemwater en de azijn toe en werk er die ook door. Voeg nu terwijl je kneedt geleidelijk zoveel water toe als nodig is voor de vorming van een samenhangend en egaal deeg. Verdeel het deeg in 5 bolletjes. Doe ze in een kom. Bedek de kom met clingfilm en laat de bolletjes 15 minuten rusten. Rol een bolletje uit en snijd of rader er een vierkant of vierkantjes uit. Snijd of rader het vierkant of de vierkantjes in 4 of 6 even brede banen maar blijf zowel boven als onder een stukje van de rand af: de banen moeten zowel onder als boven met elkaar verbonden blijven. Voor de duidelijkheid: voor een griweche met 4 banen moet je het vierkant 3 keer insnijden, voor een griveche met 6 banen moet je het lapje deeg 5 keer insnijden. De griweches moeten nu "geweven" worden, zodat er een decoratief vlechtpatroon ontstaat. Daar zijn verschillende technieken voor. Een eenvoudige techniek is de volgende. Snijd of rader een vierkantje deeg in 4 banen. Leg het lapje met de insnijdingen parallel aan je vingers op je linkerhand (palmzijde). Neem met je rechterhand het midden van de deegrand (die bij de vingertoppen van de linkerhand) vast. Draai die rand naar beneden onder het deeglapje door en trek die rand vervolgens door de middelste inkeping schuin omhoog naar de linkerzijde. Verhit een laag olie in een pan of wok en frituur er de griveches in partijen in tot ze een mooi bruine kleur hebben. Druppel honing over de griweches (hoeveelheid naar smaak) en strooi er wat sesamzaad over.
Info
Op "You tube" kun je diverse demonstratiefilmpjes met ingewikkelder griweche-vlechtpatronen vinden.
Home | Rubrieken: Hapjes: • Appetizers • Tapas Voorgerechten: • Starters • Soepen Salades Desserts Gebak ______________ Fruit Groenten ______________ • Aardappels • Bonen • Brood • Granen • Linzen • Noedels • Pasta • Rijst ______________ Gevogelte: • Kalkoen • Kip • Diversen ______________ Vlees: • Lam • Rund • Varken • Diversen ______________ Eieren Kazen Vis/zeevruchten ______________ Noten en zaden Paddenstoelen ______________ Dressings en Sauzen Kruiden en Specerijen ______________ Specials Termen en technieken Maten en gewichten Varia Deze website (introductie) Reageren ______________ |