R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten






























































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
 GRIWECHE

gefrituurde gevlochten deeghapjes, Algerije


500 g bloem
150 g gesmolten boter
1 ei, losgeklopt
1 el suiker
1 tl bakpoeder
een beetje zout
1 el oranjebloesemwater
1 el azijn

verder:
 oilie voor het frituren

 voor de garnering:
honing
sesamzaad


Bereiding


Meng de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout in een grote kom.

Voeg de gesmolten boter toe en werk deze met je handen door het bloemmengsel.

Voeg het losgklopte ei, het oranjebloesemwater en de azijn toe en werk er die ook door.

Voeg nu terwijl je kneedt geleidelijk zoveel water toe als nodig is voor de vorming van een samenhangend en egaal deeg.

Verdeel het deeg in 5 bolletjes. Doe ze in een kom.
Bedek de kom met clingfilm en laat de bolletjes 15 minuten rusten.

Rol een bolletje uit en snijd of rader er een vierkant of vierkantjes uit.
Snijd of rader het vierkant of de vierkantjes in 4 of 6 even brede banen maar blijf zowel boven als onder een stukje van de rand af: de banen moeten zowel onder als boven met elkaar verbonden blijven.
Voor de duidelijkheid: voor een griweche met 4 banen moet je het vierkant 3 keer insnijden, voor een griveche met 6 banen moet je het lapje deeg 5 keer insnijden.

De griweches moeten nu "geweven" worden, zodat er een decoratief vlechtpatroon ontstaat. Daar zijn verschillende technieken voor.

Een eenvoudige techniek is de volgende.
Snijd of rader een vierkantje deeg in 4 banen. Leg het lapje met de insnijdingen parallel aan je vingers op je linkerhand (palmzijde).
Neem met je rechterhand het midden van de deegrand (die bij de vingertoppen van de linkerhand) vast.
Draai die rand naar beneden onder het deeglapje door en trek die rand vervolgens door de middelste inkeping schuin omhoog naar de linkerzijde.

Verhit een laag olie in een pan of wok en frituur er de griveches in partijen in tot ze een mooi bruine kleur hebben.

Druppel honing over de griweches (hoeveelheid naar smaak) en strooi er wat sesamzaad over.


Info


Op "You tube" kun je diverse demonstratiefilmpjes met ingewikkelder griweche-vlechtpatronen vinden.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________