R   E   C   E   P   T   E   N   G   A   L   E   R   I   E

kleurrijke wereldgerechten










































Internationaal

Landen:

Afghanistan
Algerije
Angola
Argentinië
Armenië
Australië
België
Bolivia
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Caraïben
Chili
China
Colombia
Cuba
Denemarken
Duitsland
Egypte
Engeland
Filipijnen
Finland
Frankrijk
Georgië
Ghana
Griekenland
Guatemala
Honduras
Hongarije
Ierland
IJsland
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël
Italië
Japan
Jordanië
Kazachstan
Kenia
Korea
Kroatië
Libanon
Maleisië
Marokko
Mexico
Nederland
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Pakistan
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Saoedi-Arabië
Schotland
Senegal
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Tanzania
Thailand
Tibet
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Venezuela
Verenigde Staten
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland

______________
GOULASH
hoofdgerecht, 6 à 8 p., Hongarije





600 g rundsvlees, in blokjes
50 g magere spekreepjes
2 rode paprika's
2 groene paprika's
1 grote ui
200 g sperziebonen
4 vastkokende aardappels
2 teentjes knoflook
1 blik tomatenblokjes
100 g boter of margarine
1 vleesbouillontablet
2 el bloem
1 dl rode wijn
1 1/2 el paprikapoeder
2 takjes verse of 2 tl gedroogde tijm
zout en peper

optioneel
1 tl kummel


Bereiding


Snijd het vlees in blokjes en wentel die door de bloem.
Pel de ui en de teentjes knoflook en snipper ze fijn.
Maak de paprika's schoon en snijd ze in stukjes.
Los het bouillontablet op in 2 dl heet water.

Verhit de boter in een braadpan en bak daar de blokjes vlees onder voortdurend omscheppen gedurende 5 minuten in aan.
Doe er de spekreepjes bij en bak ze een paar minuten mee.
Schep de ui, de knoflook en de paprika door het vlees en bak ze 5 minuten mee.
Strooi het paprikapoeder en (eventueel) de kummel over het mengsel.
Voeg de tomatenblokjes, de bouillon en de wijn toe en breng het geheel aan de kook.
Voeg de tijm toe en draai het vuur laag.
Laat de goulash 2 uur met het deksel op de pan zachtjes stoven.

Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukjes van 3 cm.
Voeg de aardappels en bonen toe en laat de goulash nog een half uur zachtjes sudderen.
Breng de goulash op smaak met zout en peper.


Info


Goulash is de nationale schotel van Hongarije. Eigenlijk is goulash een soep. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot die door de Hongaren "Pörkölt" wordt genoemd. Buiten Hongarije wordt met goulash gewoonlijk de vleesstoofpot bedoeld.
Ik mis één ingrediënt in het bovenstaande recept en dat is kummel ofwel karwijzaad. Daar moet je wel voorzichtig mee zijn want het kan snel overheersen maar voor mij hoort het absoluut thuis in goulash. Ik heb het als optioneel aan het rijtje ingrediënten toegevoegd.


Home

Rubrieken:

Hapjes:

•  Appetizers
•  Tapas

Voorgerechten:

•  Starters
•  Soepen

Salades

Desserts

Gebak
______________

Fruit

Groenten
______________

•  Aardappels
•  Bonen
•  Brood
•  Granen
•  Linzen
•  Noedels
•  Pasta
•  Rijst
______________

Gevogelte:

•  Kalkoen
•  Kip
•  Diversen
______________

Vlees:

•  Lam
•  Rund
•  Varken
•  Diversen
______________

Eieren

Kazen

Vis/zeevruchten
______________

Noten en zaden

Paddenstoelen
______________

Dressings en
Sauzen


Kruiden en
Specerijen

______________

Specials

Termen en
technieken


Maten en
gewichten


Varia

Deze website
(introductie)


Reageren
______________